Wykonanie

Wiadomo - przystawek do obiadu zimą nigdy za dużo..a
powiem Wam, ze jest różnica - otworzyć kupione w sklepie
przetwory a te z domowej piwniczki. Dla mnie nie ma porównania. Co swoje to swoje..Proponuję zrobić
buraczki tarte do słoika w zalewie słodko-kwaśnej. Baza smakowa jest ta sama - w kolejnych etapach dodajemy dodatki, które nadają buraczkom charakteru.W tym roku przerobiłam 8 kg
buraczków, po 2 kg z każdego smaku ( wyszło 6-7 słoików 400 ml każdego rodzaju).Żeby ułatwić sprawę
buraczki gotowałam w szybkowarze - wystarczy 30 minut. W związku z tym, że mam nie za duży garnek - gotowałam je w
trzech turach. Po ugotowaniu należy zetrzeć je na tarce ( oczka jakie lubimy - u mnie
jabłkowe).Zaprawa na cały sort:- 1,5 szkl.
octu- 1,5 szkl.
cukru- 2 łyżki
soliDo zalewy nie dodaję
wody - gdyż
buraczki podczas
tarcia wydzielają dużo soku, który dopełni w odpowiedni sposób roztwór.Zagotowujemy i gorącą zalewą zalewamy starte
buraczki. Odstawiamy na godzinę ( aż przestygną i nasycą się smakiem).Dzielimy na 4 części.1. Podstawową wersję mamy gotową. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania....................................................................................................................................................................2. Znane wszystkim
buraczki z
papryką. U mnie w wersji pikantnej - dodatkowo z
chili.Kto nie zna - musi poznać.Na 2 kg zaprawionych
buraków:- 4
papryki- 2
cebule duże- 1
chiliPaprykę oczyszczamy i trzemy na tych samych oczkach co
buraczki.
Cebulę siekamy w drobniutką kosteczkę.
Chili tniemy w krążki.
Cebulę,
buraczki,
paprykę i papryczkę umieszczamy w garnku z grubym dnem. Dusimy do miękkości
papryki ( ok. 10 minut). Przekładamy do słoików i pasteryzujemy jw....................................................................................................................................................................3.
Buraczki z dodatkiem
chrzanu - czyli a'la
ćwikłaNa 2 kg zaprawionych
buraków:- słoiczek
ostrego chrzanu tartego- 2 łyżki
cukru- 4 łyżki
octuDodatki mieszamy z zaprawionymi
buraczkami. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy jw.Kupując
chrzan czytajmy etykietki. Nie warto płacić za dodatkowy
cukier czy
mleko w proszku w chrzanie. Mi się udało kupić czysty, lekko zakwaszony z tzw. tradycyjnego przetwórstwa....................................................................................................................................................................4.
Buraczki z
czosnkiem,
tymiankiem i
miodem. Dzięki ziołowemu aromatowi i słodkawemu smaku fajnie komponują się z
mięsem drobiowym.Na 2 kg zaprawionych
buraków:- 3 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę- 3 pełne łyżki
miodu- 2 łyżki
octu- 1 płaska łyżka
tymianku suszonegoMieszamy dodatki z
buraczkami. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy jw.