ßßß Cookit - przepis na Marynata jogurtowo-paprykowa do kurczaka

Marynata jogurtowo-paprykowa do kurczaka

nazwa

Wykonanie

Nie od dziś wiadomo, że marynowanie mięsa w jogurcie powoduje jego niesamowitą kruchość i delikatność po upieczeniu. I tu jogurt jako baza marynaty doskonale się sprawdził.
Jest to marynata na tyle konkretna, że smakuje dorosłym, ale nie jest ostra i idelanie nadaje się dla dzieci ( oczywiście nie uczulonych na żaden składnik lub przyrawę), moje dziecię zjadło z chęcią i smakowało.
Papryka daje piękny kolor i smak, czuć lekką słodycz, ale też czosnek i cynamon oraz leciutko curry.
Polecam mięso zamarynować na dłużej, najlepiej całą noc, wtedy wychodzi idealne i dobrze przechodzi aromatem przypraw.
Użyłam 6 pałeczek kurczaka.
Jeśli mięsa będzie więcej, musicie zwiększyć proporcje i ilość marynaty, powinna ona dokładnie
warstwą pokryć mięso z wszystkich stron.
Marynata jogurtowa
150 ml jogurtu greckiego
1 pełna łyżeczka słodkiej papryki mielonej w proszku
1 płaska łyżeczka soli
1/4 łyżeczki cynamonu
płaska łyżeczka łagodnego curry
2 zmiażdżone ząbki czosnku
szczypta cukru
pieprz ( 1/4 łyżeczki)
1/2 szklanki wody ( do wlania na dno naczynia do pieczenia)
Udka kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Do jogurtu dodajemy zmiażdżony czosnek i pozostałe przyprawy. Powstałą masą dokładnie pokrywamy mięso ze wszystkich stron, układamy w naczyniu żaroodpornym z przykryciem i odstwiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem wlewamy na dno 1/2 szklanki wody, przykrywamy. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 190-200 stopni przez ok. 1,5 godziny. 20-30 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrycie, aby mięso ładnie się zrumieniło. Podajemy z ulubionymi dodatkami, ryżem czy ziemniakami. Polecam młodą marchewkę zblanszowaną i krótko obsmażoną na maśle.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2015/06/marynata-jogurtowo-paprykowa-do-kurczaka.html