Wykonanie

Dziś przepyszny, delikatny i puszysty piernik.Jest to wersja piernika "na szybko", ekspresowy w wykonaniu. W pierwszym dniu jest mięciutki jak ciasto ucierane, następneo dnia łatwiej się kroi i zyskuje na zwartości i bardziej przypomina tradycyjny piernik.Nic nie zmieniłam w przepisie, jest idealny. Za wyjątkiem temperatury pieczenia:) przynajmniej w moim piecyku- 180 stopni na termoobiegu to zdecydowanie za dużo.Ciasto zbyt mocno przypiekło się od
spodu, co możecie zobaczyć na zdjęciu, przyznaję się bez bicia.Ale po sesji zdjęciowej delikatnie obkroiłam
ostrym nożem spód. Lepiej zmniejszyć temperaturę, bo ciasto ma tendencje do łatwego karmelizowania bo zawiera
miód.W tym roku kontynuuję tradycję wypieków bez
miodu prawdziwego, nie używam go do wypieków, aby jak najlepiej skorzystać z jego właściwości, a szkoda mi biednych pszczół których coraz mniej, dlatego
miód jest dla mnie płynnym złotem.Mój bunt zaczęłam rok temu, więcej tutaj .Da się piec pierniki bez
miodu, można zastąpić go
sztucznym miodem (
syropem słodowym), melasą, golden
syroupem,
daktylowym itp. Nie
tracą nic na smaku, a
słój miodu pozostaje dla nas na wzmocnienie odporności czy przeziębienie.

źródło przepisu340 g
mąki pszennej250 g
miodu sztucznego3 duże
jajkałyżeczka
sody oczyszczonejkieliszek
rumu2 łyżki
przyprawy korzennejłyżka
cynamonu bio200 g
masła100
orzechów włoskich160 g
śliwek suszonych
lukier: 2 łyżki kwaśniej
śmietany 18% podgrzanej lekko +
cukier puder
Podgrzewamy
masło w rondelku, dodajemy
miód i
przyprawy aż do rozpuszczenia składników, nie zagotowujemy. Studzimy.W jednej misce przesiewamy
mąkę z
sodą.W drugiej misce ubijamy
jajka na jasną i puszystą masę.Przesiana
mąkę wsypujemy powoli do ubitych
jajek, na przemian z
mąką wlewamy płynne przestudzone składniki. Mieszamy widelcem krótko, wsypujemy posiekaną w paseczki
śliwkę i
orzechy włoskie. Mieszamy ciasto, wlewamy je do natłuszczonej/ wyłożonej papierem keksówki. Pieczemy w 180 stopniach ( polecam mniej ) 55 minut albo do tzw. suchego patyczka.Lukrujemy przestudzone ciasto.

Inne pierniki bez
miodu :Piernik
pomarańczowyPiernik owsiany na melasiePiernik
marchewkowy