ßßß Cookit - przepis na Jesienny krem ziemniaczany

Jesienny krem ziemniaczany

nazwa

Wykonanie

No nie wyprzemy się jesieni i coraz niższych temperatur.
Na rozgrzewkę serwuję dziś sycącą i aromtyczną zupę krem z klasycznych warzyw polskich z dodatkiem prażonego słonecznika, koperku i rozgrzewających przypraw.
Kto poszukuje sprawdzonego i idealnego smaku na codzienną i szybką zupę, to zapraszam.
Moja córcia tak polubiła tę zupę, że wygrywa ona często z naszą ukochaną dyniową :)
na ok. 2 litry kremu ziemniaczanego ( tyle po zmiksowaniu)
6 średnich ziemniaków
1 mały por
2 małe marchewki
kawałeczek korzenia selera
1 mały kalafior ( jeśli duży to połowę!)
2 duże ząbki czosnku
3 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki kurkumy
gałka muszkatołowa świeżo starta ( do smaku i upodobań)
świeżo mielony pieprz ( też sporo płaska łyżeczka)
sól do smaku
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka masła klarowanego
koperek i prażony słonecznik do posypania
Wszystkie warzywa obieramy, oczywiście myjemy, marchew i pora kroimy w grube krążki, seler w plastry, ziemniaki w sporą kostkę, kalafior dzielimy na mniejsze różyczki. W zasadzie nie musimy się bardzo przykładać do kształtu warzyw ponieważ i tak wszystko portaktujemy na koniec blenderem.
Na maśle na początek szklimy por i ząbki czosnku i kurkumę, dorzucamy pozostałe warzywa ( oprócz kalafiora) i też krótko szklimy, zalewamy wodą tak by przykryła warzywa ( lepiej potem uzupełnić niż wlać za dużo, inaczej nie wyjdzie zupa krem), dodajemy przyprawy. Po chwili gotowania dodajemy kalafior i startą gałkę. Gotujemy ok. 20 minut do miękkości ziemniaków. Wyjmujemy liść laurowy i ziele, miksujemy wszystko na gładki krem, doprawiamy octem balsamicznym. Podajemy z koperkiem i prażonym słonecznikiem.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2014/11/jesienny-krem-ziemniaczany.html