Wykonanie
Z Najlepszymi życzeniami Noworocznymi dla
Drogich czytelników!Samych szczęśliwych i spełnionych dni, oby było ich tyle co oczek w plastrze
miodu lub bułeczek z przepisu poniżej ;-)!Zaczynam Nowy Rok 2014 przepisem na słodkości, bez podsumowań, których nigdy nie robię 31 grudnia, wolę każdy inny dzień, jakoś tak mam na opak :-)Bułeczki zlepione na kształt plastra
miodu, na nutę bliskowschodnią, pachnące
kardamonem i bardzo smaczne.Z kremowym nadzieniem z
serka i posypką
sezamową.Jemy odrywając poszczególne kuleczki, smak i frajda w jednym.Mieszanka
drożdży i
proszku do pieczenia może zdziwić, ale zrozumiałam to po upieczeniu tych smakowitych kuleczek. Od
drożdży kuleczki wyrastają puchate, a proszek powoduje że skórka jest chrupiąca a ciasto bardziej zwarte dzięki
czemu można je nasączyć aromatycznym
syropem i nie rozmięknie za bardzo.Na drugi dzień też są pyszne i nadal się nie rozpadną ;)

Przepis znaleziony na Fb na arabskiej stronie (przetłumaczony na angielski) nie pamiętam gdzie dokładnie, zapisałam w zeszycie i zostało bez źródła :)Jest to przepis na
ciasteczka popularne w krajach arabskich.Ciasto:3 szklanki
mąki5 łyżeczek
mleka w proszku (pominęłam)1/2 łyżeczki
czarnuszki1/4 szkanki
oleju1/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
drożdży instantłyżeczka
soli1 łyżka
proszku do pieczenia250 ml ciepłej
wody (możliwe że więcej zależy to od
mąki).Nadzienie:125 g kremowego
serka (Twój Smak lub inny podobny)
Syrop:1 szklanka
cukru1/2 szkanki
wody2 ziarenka
kardamonu1 łyżeczka
soku z cytrynydo posypania: czarny i biały
sezamdo posmarowania
żółtko +odrobina
mlekaPołączyć składniki na ciasto i wyrobić, powinno być miękkie i elastyczne.Wyrabiamy ok. 10 minut, odstawiamy do miski przykrytej folią spożywczą do wyrośnięcia na ok. 1-1 . 5 godziny.W tym czasie gotujemy
syrop.Zasada jest taka, że albo zalewamy gorącym
zyropem ostygnięte
ciasteczka, albo gorące zimnym
syropem.Nagrzewamy piecyk do 180 stopni.Potrzebna płaska spora blaszka ze średniowysokim brzegiem. Ja takiej nie miałam, użyłam 2 form żaroodpornej i silikonowej (takich z których
syrop nie wycieknie).Formujemy z ciasta małe placuszki, dajemy 1/3 łyżeczki
serka i zalepiamy szczelnie formując kulki wielkości
orzecha włoskiego. Układać zaczynając od środka jedną,
potem wokoło następne 6, tak by powstał kształt plastra
miodu. Układamy je w leciutkim odstępie (3mm do pół cm) bo jeszcze urosną przed włożeniem do pieca.Przy pierwszej próbie kuleczki ułożyłam zbyt blisko siebie i gdy się upiekły zrobiło się jedno ciasto z wypukłościami:)Smarujemy
żółtkiem zmieszanym z
mlekiem i posypujemy
sezamem.Pieczemy na złoty kolor na funkcji góra-dół.Gorące polewamy ostudzonym
syropem tak by były zanurzone na conajmniej 1cm.Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy aż wchłoną
syrop i wystygną.