ßßß
Przepis znaleziony na Fb na arabskiej stronie (przetłumaczony na angielski) nie pamiętam gdzie dokładnie, zapisałam w zeszycie i zostało bez źródła :)Jest to przepis na ciasteczka popularne w krajach arabskich.Ciasto:3 szklanki mąki5 łyżeczek mleka w proszku (pominęłam)1/2 łyżeczki czarnuszki1/4 szkanki oleju1/4 szklanki cukru1 łyżeczka drożdży instantłyżeczka soli1 łyżka proszku do pieczenia250 ml ciepłej wody (możliwe że więcej zależy to od mąki).Nadzienie:125 g kremowego serka (Twój Smak lub inny podobny)Syrop:1 szklanka cukru1/2 szkanki wody2 ziarenka kardamonu1 łyżeczka soku z cytrynydo posypania: czarny i biały sezamdo posmarowania żółtko +odrobina mlekaPołączyć składniki na ciasto i wyrobić, powinno być miękkie i elastyczne.Wyrabiamy ok. 10 minut, odstawiamy do miski przykrytej folią spożywczą do wyrośnięcia na ok. 1-1 . 5 godziny.W tym czasie gotujemy syrop.Zasada jest taka, że albo zalewamy gorącym zyropem ostygnięte ciasteczka, albo gorące zimnym syropem.Nagrzewamy piecyk do 180 stopni.Potrzebna płaska spora blaszka ze średniowysokim brzegiem. Ja takiej nie miałam, użyłam 2 form żaroodpornej i silikonowej (takich z których syrop nie wycieknie).Formujemy z ciasta małe placuszki, dajemy 1/3 łyżeczki serka i zalepiamy szczelnie formując kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać zaczynając od środka jedną, potem wokoło następne 6, tak by powstał kształt plastra miodu. Układamy je w leciutkim odstępie (3mm do pół cm) bo jeszcze urosną przed włożeniem do pieca.Przy pierwszej próbie kuleczki ułożyłam zbyt blisko siebie i gdy się upiekły zrobiło się jedno ciasto z wypukłościami:)Smarujemy żółtkiem zmieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem.Pieczemy na złoty kolor na funkcji góra-dół.Gorące polewamy ostudzonym syropem tak by były zanurzone na conajmniej 1cm.Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy aż wchłoną syrop i wystygną.