Wykonanie
Kolejne
bułki, które wypróbowałam i bardzo polecam. Są nieskomplikowane, neutralne w smaku, szybkie i bardzo smaczne. Piekłam je już kilka
razy i z
mlekiem w proszku i bez(wtedy pół na pół
mleko z
wodą). Pokusiłam się nawet o spróbowanie z dodatkiem 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia, jak doradza właścicielka bloga, na którym znalazłam ten przepis. Ten dodatek można sobie jednak spokojnie darować. Ja przynajmniej nie wyczułam różnicy.

600 g
mąki2 łyżeczki
drożdży instant400 ml ciepłej
wody1 łyżka
mleka w proszku lub zamiast 400 ml
wody 200 ml
wody i 200 ml
mleka4 łyżki
oleju roślinnego2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soliMąkę,
drożdże,
sól,
cukier i
mleko w proszku umieszczamy w misce i mieszamy, dodajemy
olej i płyny. "Gnieciemy" ciasto za pomocą haka ok 10 minut.Przenosimy ciasto na lekko naoliwiony blat lekko naoliwionymi rękami i pozostawiamy tam przez 10 minut. Dzielimy ciasto na 12 części i kształtujemy okrągłe bułeczki. Układamy na blaszce natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia ok 30 minut( aż podwoją objętość). Pieczemy w temp 200 st C ok 12-15 minut. Pozostawiamy przez chwile na blasze i wykładamy na kratkę.