ßßß Cookit - przepis na Bułeczki bardzo szybkie

Bułeczki bardzo szybkie

nazwa

Wykonanie

Kolejne bułki, które wypróbowałam i bardzo polecam. Są nieskomplikowane, neutralne w smaku, szybkie i bardzo smaczne. Piekłam je już kilka razy i z mlekiem w proszku i bez(wtedy pół na pół mleko z wodą). Pokusiłam się nawet o spróbowanie z dodatkiem 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, jak doradza właścicielka bloga, na którym znalazłam ten przepis. Ten dodatek można sobie jednak spokojnie darować. Ja przynajmniej nie wyczułam różnicy.
600 g mąki
2 łyżeczki drożdży instant
400 ml ciepłej wody
1 łyżka mleka w proszku lub zamiast 400 ml wody 200 ml wody i 200 ml mleka
4 łyżki oleju roślinnego
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Mąkę, drożdże, sól, cukier i mleko w proszku umieszczamy w misce i mieszamy, dodajemy olej i płyny. "Gnieciemy" ciasto za pomocą haka ok 10 minut.
Przenosimy ciasto na lekko naoliwiony blat lekko naoliwionymi rękami i pozostawiamy tam przez 10 minut. Dzielimy ciasto na 12 części i kształtujemy okrągłe bułeczki. Układamy na blaszce natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia ok 30 minut( aż podwoją objętość). Pieczemy w temp 200 st C ok 12-15 minut. Pozostawiamy przez chwile na blasze i wykładamy na kratkę.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/07/bueczki-bardzo-szybkie.html