Wykonanie
Podróżując Z widelcem po Azji napotykam na wiele ciekawych, egzotycznych potraw. Niektóre z miejsca odpadają, niektóre muszą trochę odczekać. Przepis na beliaszi miałam wydrukowany już bardzo dawno ale potrzebowałam jakiegoś impulsu, żeby go zrobić. I oto wczoraj smażyłam te pyszne pączki z
mięsem. Tak, to naprawdę są pączki w wersji wytrawnej. Pyszne, mięciutkie
ciasto drożdżowe z aromatycznym, mięsnym farszem. Dlaczego ja wcześniej ich nie zrobiłam? Nie wiem. Ale wiem, ze nie raz jeszcze do tego przepisu
wrócę. Wizualnie moje beliaszi nie są zachwycające ale są naprawdę smaczne. Myślę, że świetnie
będa pasować do czerwonego barszczu, to tak bardziej po naszemu. Przepis pochodzi z tej strony .

Składniki:25-30 g.
drożdży świeżych (lub ok. 6 g
drożdży instant),1 szklanka (250ml) ciepłego
mleka lub
mleka wymieszanego z
wodą,1 łyżeczka
soli,1 łyżka
cukru,500g,
mąki2 łyżki
olejuolej do smażeniaok. 500 g
mięsa mielonegoPodgrzać
mleko, dodać
cukier i
drożdże. Odstawić na kilka minut, żeby
drożdże „ruszyły”. Dodać do
mąki wymieszanej z
solą. Zagni miękkie ciasto . W razie potrzeby, dolać trochę
wody. Ciasto umieścić w misce wysmarowanej
olejem i dobrze przykryć. Odstawić do wyrastania. Podrośnięte ciasto odgazować (uderzyć dłonią , aby opadło) i ponownie przykryć i dać mu podrosnąć. Powtórzyć jeszcze raz odgazowanie i wyrastanie ciasta. Teraz już możemy przystąpić do formowania beliaszi. Z ciasta odrywamy równe porcje wielkości trochę większej niż
orzech włoski, i robimy równe kulki. Teraz kulki ciasta rozgniatamy dłonią lub lekko wałkujemy ( nie bardzo cienko). Na każdym placuszku układamy kulkę farszu. Brzegi placuszka podnosimy do góry i ściągamy do środka, zostawiając jednak dziurkę. Przygniatamy dłonią, aby były bardziej płaskie. W głębszej patelni rozgrzewamy
olej (ok. 1,5-2 cm) i smażymy beliaszi, wkładając na tłuszcz stroną z dziurką i widocznym farszem. Jak nam się już dobrze zezłocą, obracamy na drugą stronę i dosmażmy.Smacznego:)