Wykonanie
Propozycja na prostą przekąskę lub danie imprezowe.Pomyślałam, że są takiej wielkości na jeden kęs i byłyby dobrym pomysłem na przyjęcie.Można oczywiście usmażyć placuszki klasycznej wielkości jeśli takie wolicie.Placuszki wychodzą puszyste i mięsiste, konkretne w smaku.Mają w sobie
orzechową nutę,
mąka z
cieciorki daje specyficzny smak który właśnie nadaję tę nutę, no i
curry.Można dodać też
chili do ciasta, ja ze względu na córeczkę nie dodałam, a smakowały jej bardzo, w sam raz do małej rączki:)
Kasza jaglana jako baza do placków i naleśników jest u nas już klasykiem.Polecam też naleśniki jaglane , kotleciki jaglane i kluseczki jaglane
dyniowe .

1 szklanka ugotowanej
kaszy jaglanej1/2 szklanki
maślanki2/3 szklanki puree z dyni3 łyżki
mąki z
cieciorki2 łyżki
mąki ryżowej (lub
skrobi ziemniaczanej)1/2 łyżeczkki
sody1
jajko XXL (można dać zmielone
siemie lniane)1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
curry1 ząbej
czosnku2 łyżki
oleju do ciasta
sól,
piperzDodatkowo:
chili w nitkachczarny
sezamgęsty
jogurt
Miksujemy
kaszę z
jajkiem,
dynią i
maślanką na gładką masę.Dodajemy
mąkę,
sodę, starty
czosnek,
olej i
przyprawy i dalej miksujemy.Masa będzie dość gęsta. Odstawiamy na pół godziny aby masa odpoczęła i związała.Smażymy placuszki na posmarowanej tłuszczem (lub bez) patelni, porcja 1 łyżka ciasta/ 1placuszek. Na przestudzone dajemy kleks gęstego
jogurtu i posypujemy
sezamem i nitkami
chili. Smacznego!