Wykonanie
W pierwszej chwili można się zdziwić,
makrela do pizzy?...spróbujcie,
daje niesamowity dymny posmak w pizzy! Prawie jak z pieca ;-)Oczywiście nie można dać za dużo, delikatnie rzucić tu i ówdzie, bo jednak jest słona też.Rodzinka się nie zorientowała w składzie w ogóle, a bardzo im smakowało.Teraz chcą tylko takiej "no tej z
makrelą" :-)

Ciasto na pizzę z tego przepisu, jedynie podsypywałam
mąką krupczatką (można jej też dodać trochę do ciasta będzie bardziej chrupiąca)1 mała
cukinia (o małej średnicy)połowa
wędzonej makreli200 g
pieczarekkawałek czerwonej
słodkiej papryki (zielona też pasuje)1-2 małe
cebulezioła suszone :
bazyliazioła świeże:
tymianek,
oreganooliwa (użyłam
Oliwy z oliwek extra vergine z dodatkiem naturalnego peperoncino -
Royal).
sólgęsty
sos pomidorowy z
czosnkiem do posmarowania pizzy ( miałam ten bez
chleba)
ser na wierzch (jaki lubicie)

Przygotowujemy ciasto według tego przepisu .Wyrośnięte i odpowietrzone rozkładamy rękoma na blasze (ja nigdy nie wałkuję tylko rozprowadzam zwilżoną w
oliwie ręką, ciasto jest delikatne i idzie to dość łatwo).Rozprowadzamy
sos pomidorowy, układamy zeszkloną posoloną
cebulkę i
pieczarki(aby puściły
soki), krążki
cukinii ze skórą, kawałki obranej
ryby i
paprykę.Posypujemy
ziołami, doprawiamy.

Pieczemy 15 minut w 200 stopniach, następnie układamy na wierzch
ser i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Gotową pizzę polewamy lekko
oliwą z oliwek i zajadamy.Smacznego!

tu przed pieczeniem