ßßß Cookit - przepis na Pizza z cukinią i wędzoną makrelą

Pizza z cukinią i wędzoną makrelą

nazwa

Wykonanie

W pierwszej chwili można się zdziwić, makrela do pizzy?...spróbujcie, daje niesamowity dymny posmak w pizzy! Prawie jak z pieca ;-)
Oczywiście nie można dać za dużo, delikatnie rzucić tu i ówdzie, bo jednak jest słona też.
Rodzinka się nie zorientowała w składzie w ogóle, a bardzo im smakowało.
Teraz chcą tylko takiej "no tej z makrelą" :-)
Ciasto na pizzę z tego przepisu, jedynie podsypywałam mąką krupczatką (można jej też dodać trochę do ciasta będzie bardziej chrupiąca)
1 mała cukinia (o małej średnicy)
połowa wędzonej makreli
200 g pieczarek
kawałek czerwonej słodkiej papryki (zielona też pasuje)
1-2 małe cebule
zioła suszone : bazylia
zioła świeże: tymianek, oregano
oliwa (użyłam Oliwy z oliwek extra vergine z dodatkiem naturalnego peperoncino - Royal).
sól
gęsty sos pomidorowy z czosnkiem do posmarowania pizzy ( miałam ten bez chleba)
ser na wierzch (jaki lubicie)
Przygotowujemy ciasto według tego przepisu .
Wyrośnięte i odpowietrzone rozkładamy rękoma na blasze (ja nigdy nie wałkuję tylko rozprowadzam zwilżoną w oliwie ręką, ciasto jest delikatne i idzie to dość łatwo).
Rozprowadzamy sos pomidorowy, układamy zeszkloną posoloną cebulkę i pieczarki(aby puściły soki), krążki cukinii ze skórą, kawałki obranej ryby i paprykę.
Posypujemy ziołami, doprawiamy.
Pieczemy 15 minut w 200 stopniach, następnie układamy na wierzch ser i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Gotową pizzę polewamy lekko oliwą z oliwek i zajadamy.
Smacznego!
tu przed pieczeniem
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2013/09/pizza-z-cukinia-i-wedzona-makrela.html