ßßß
Spód bardziej serowy, z bananami i cytryną (mój ulubiony),a warstwa truskawkowa z jogurtem i wanilią.Obie warstwy bardzo orzeźwiające, smakują jak koktajle owocowe.Polecam na gorące dni, idealne ciasto na słodki podwieczorek.

przepis własnyNa formę średnicy 23 cmMasa bananowa:125 g twarogu400 g serka kremowego z wanilią2 duże banany2 łyżki cukru pudru ( lub więcej - wedle smaku)3 łyżki gęstego jogurtu naturalnegoskórka otarta z cytryny ( łyżeczka)1 łyżka soku z cytryny1 galaretka cytrynowa2 łyżeczki żelatynyMasa truskawkowa:1 szklanka jogurtu naturalnego1 szklanka śmietany kremówki 30%400 g truskawek ( tyle było po zmiksowaniu)cukier do smakupołowa laski wanilii Skworcu3 łyżki żelatynySpód : okrągłe biszkopty(bardzo lekko nasączone sokiem z granatów, ale może być też inny)Na wierzch :truskawki do dekoracjigalaretka truskawkowa
Wykładamy formę folią.Na dnie układamy lekko nasączone biszkopty.Masa bananowa : Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance gorącej wody, wkładamy do lodówki aby szybciej stężała.Blendujemy ser z jogurtem, bananem i sokiem z cytryny.Dodajemy resztę składników, tężejącą galaretkę i żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody. Tężejącą masą zalewamy biszkopty. Wkładamy do lodówki.W tym czasie przygotowujemy drugą warstwę.Masa truskawkowa : Miksujemy kremówkę, dodajemy jogurt. Dorzucamy mus z truskawek i razem blendujemy na gładko. Dodajemy ziarenka wanilii i dosładzamy do smaku. Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody.Wylewamy masę na pierwszą warstwę ciasta. Możemy wcisnąć owoce gdzieniegdzie w środek masy, ja dałam też na wierzch. Gdy wszystko stężeje zalewamy pozostałą galaretką truskawkową. Wkładamy do lodówki, dobrze schładzamy. Smacznego!