Wykonanie

Spód bardziej
serowy, z
bananami i
cytryną (mój ulubiony),a warstwa truskawkowa z
jogurtem i
wanilią.Obie warstwy bardzo orzeźwiające, smakują jak koktajle
owocowe.Polecam na gorące dni, idealne ciasto na słodki podwieczorek.



przepis własnyNa formę średnicy 23 cmMasa bananowa:125 g
twarogu400 g
serka kremowego z
wanilią2 duże
banany2 łyżki
cukru pudru ( lub więcej - wedle smaku)3 łyżki gęstego
jogurtu naturalnegoskórka otarta z
cytryny ( łyżeczka)1 łyżka
soku z cytryny1
galaretka cytrynowa2 łyżeczki
żelatynyMasa truskawkowa:1 szklanka
jogurtu naturalnego1 szklanka
śmietany kremówki 30%400 g
truskawek ( tyle było po zmiksowaniu)
cukier do smakupołowa
laski wanilii Skworcu3 łyżki
żelatynySpód : okrągłe
biszkopty(bardzo lekko nasączone
sokiem z
granatów, ale może być też inny)Na wierzch :
truskawki do dekoracji
galaretka truskawkowa
Wykładamy formę folią.Na dnie układamy lekko nasączone
biszkopty.Masa bananowa :
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance gorącej
wody, wkładamy do lodówki aby szybciej stężała.Blendujemy
ser z
jogurtem,
bananem i
sokiem z cytryny.Dodajemy resztę składników, tężejącą
galaretkę i
żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej
wody. Tężejącą masą zalewamy
biszkopty. Wkładamy do lodówki.W tym czasie przygotowujemy drugą warstwę.Masa truskawkowa : Miksujemy kremówkę, dodajemy
jogurt. Dorzucamy mus z
truskawek i razem blendujemy na gładko. Dodajemy ziarenka
wanilii i dosładzamy do smaku. Na koniec dodajemy
żelatynę rozpuszczoną w małej ilości gorącej
wody.Wylewamy masę na pierwszą warstwę ciasta. Możemy wcisnąć
owoce gdzieniegdzie w środek masy, ja dałam też na wierzch. Gdy wszystko stężeje zalewamy pozostałą
galaretką truskawkową. Wkładamy do lodówki, dobrze schładzamy. Smacznego!