Wykonanie

Z cyklu łatwe i szybkie.Mało wytworne, ale dobrze smakuje z
kubkiem kawy lub
herbaty.Ciasto pachnące
cynamonem, wilgotne od
jabłek,a
mąka orkiszowa nadaje mu
orzechowy posmak.Kruszonka do wyjadania najlepsza;)Polecam, piekłam wielokrotnie.Inspirowane tym przepisem, z moimi modyfikacjami.

CIASTO:150 g
mąki orkiszowej razowej150
mąki pszennej tortowej100 g
cukru2
jajka1/2 szklanki
oleju1/2 szklanki
maślanki1.5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody3 średnie
jabłka (pokrojone w małą kostkę)1 łyżka
cukru z
wanilią1 łyżeczka
cynamonuKRUSZONKA:50 g
płatków owsianych40 g
cukru pudru80
mąki razowej100 g zimnego
masła(łączymy sypkie składniki, wyrabiamy lekko z posiekanym
masłem)1. Nastawiamy piecyk na 180 stopni z funkcją góra/dół.2. Obieramy
jabłka i kroimy w kostkę i osypujemy
cynamonem.3. W jednej misce miksujemy
jajka,
cukier,
cukier z
wanilią na puszysto.Dolewamy
olej i
maślankę i mieszamy.4. W drugiej misce przesiać obie
mąki, proszek,
sodę, szczyptę
soli.5. Łączymy zawartość obu naczyń za pomocą łyżki, dodajemy pokrojone
jabłka, posypujemy wszystko kruszonką.Pieczemy 50-60 minut. Sprawdzamy patyczkiem, nie pieczemy za długo bo ciasto będzie przesuszone.