Kefty wieprzowe to doskonała alternatywa dla zwykłych szaszłyków na grilla . Jeśli chcemy urozmaicić trochę menu grillowe polecam zabrać się za wykonanie tego dania. Z sosem Tzatziki smakuje świetnie. W dodatku pięknie się prezentują.Kefty to danie kuchni arabskiej ale!! w kuchni tej nie ma możliwość wykorzystania wieprzowiny. Natomiast robi się je z wołowiny. Ja nie jadam wołowiny od dziecka i nie zmienię tego, więc wybaczcie to zastępstwo.Składniki:25 dag zmielonej łopatki1 cebula2 ząbki czosnku1 jajko1 kromka chleba namoczona w mleku0,5 łyżeczki cynamonu mielonegosos teryiaki od Skworcusólpieprznatka pietruszkibazyliakolendrachillitymianekpatyczki do szaszłykówCebulę, czosnek i pietruszkę pokroić, dodać do mięsa, wbić całe jajko, przyprawić obficie ziołami i przyprawami. Dobrze wyrobić mięso najlepiej ręką, formować wałeczki, w które należy wbijać patyczki. Układać na talerzu posypanym bułką tartą, by mięso nie przylegało. Grillować 15-20 minut.Sos Tzatziki możecie zrobić według TEGO przepisu.