Wykonanie
Chili con carne jest to danie kuchni meksykańskiej. Proste, jednogarnkowe. Uwielbiane u mnie w domu. Robione z
ryżem curry, jak wspominałam we wcześniejszym
poście. Do
chili powinno dodawać się kuminu, ja jednak z niego zrezygnowałam. Za każdym razem modyfikowałam przepis na
chili, aż wreszcie trafiłam idealnie w gust mój i moich
bliskich. Pewnie dlatego często słyszę: "Kiedy będzie chili??" :)
Składniki:0,5 kg
mięsa wieprzowego mielonego1 puszka
fasoli czerwonej1 puszka
kukurydzy1 puszka
pomidorów całych lub krojonych1 słoiczek
papryki marynowanej lub 2 świeże
papryki1 duża
cebula2 ząbki
czosnkupłaskie pół łyżeczki
solipół łyżeczki
pieprzu na czubek łyżeczki
przyprawy chilipół łyżeczki
słodkiej papryki na czubek łyżeczki
papryki ostrejCebulę,
paprykę i
czosnek pokroić w kostkę. W garnku, na
oleju podsmażyć
cebulę z
czosnkiem, dodać
mięso. Usmażyć. (Jeśli dodajemy świeżą
paprykę to w tym momencie, żeby była miękka). Dodać
pomidory i dusić ok. 7 minut, często mieszając, by się rozpadły. Jeżeli sok z
pomidorów wyparuje, można dodać
wody przegotowanej. Dodać
paprykę marynowaną,
kukurydzę i
fasolę. Przyprawić. Dusić ok. 2-3 minut. Gotowe. Najlepsze, jak wspominałam, w zestawieniu z
ryżem.