Wykonanie

Można niekiedy spotkać ogród a w nim trawę, która złośliwie nie chce rosnąć w zacienionym miejscu zadeptywanym bezustannie przez cztery psy. W takiej sytuacji skorzystać warto z dowolnie wybranej rady doświadczonego specjalisty, zmienić stan rzeczy i trawę
mieć... lub wciąż jej nie
mieć pomimo poniesionych kosztów, przeżytego stresu i zmarnowanego czasu. Można także wprowadzić w życie pomysł Złej Królowej i sprawić sobie zamiast zielonej udręki nietrudny w wykonaniu i tani w utrzymaniu a także praktyczny i trwały... taras.Swego Nowego Tarasu Zła Królowa nie wykonuje własnoręcznie, choć z pewnością potrafi. Nie ma ona na to czasu, gdyż codziennie musi upiec odmiennego rodzaju ciasto, by poczęstować nim w
porze drugiego śniadania oraz podwieczorku panów pracowicie budujących jej Nowy Taras. Panowie pewni są swego nadchodzącego budowlanego sukcesu, nic w tym więc nie ma
dziwnego, że Zła Królowa zapragnęła, by
galaretka umieszczona na kremie z
bitej śmietany nie spowodowała katastrofalnego rozpadu całości zaprojektowanego przez nią deseru. Poprosiła zatem o merytoryczną konsultację swą ulubioną Kuzynkę Małgosię, właścicielkę znakomitej
Cukierni . To dzięki wskazówkom otrzymanym od Małgosi Zła Królowa nie popełniła błędu w sztuce, na który wielką miała ochotę, sama nie zdając sobie z tego sprawy.Tak oto przedstawiają się wszystkie okoliczności, które sprawiły, że Srebrna Patelnia ma się czym dzisiaj przed Czytelnikiem pochwalić, co niniejszym z dumą czyni.

Składniki
biszkoptu:5
jajek5 łyżek
mąki tortowej5 łyżek
cukru1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
octu winnegoszczypta
soliSkładniki masy:300 ml słodkiej
śmietany 30 % (musi być schłodzona w lodówce, inaczej w trakcie ubijania powstanie z niej
masło)2 czubate łyżki
cukru pudru2 czubate łyżki
serka mascarponeDodatkowo:2 opakowania
galaretki wiśniowej ( przepis na torebce powinien wymagać użycia 500 ml
wody do wykonania roztworu)250 g mrożonych
wiśniWiśnie rozmrozić na sitku. Zebrać sok postały w wyniku rozmrażania i zalać nim proszek
galaretkowy aby
żelatyna spęczniała. Ta czynność nie jest konieczna, można sok połączyć z gorącą
wodą w której ma być rozpuszczona
galaretka.Zalać
galaretkę wrzącą
wodą w ilości stanowiącej 2/3 wymienionej w przepisie na opakowaniu ( z uwzględnieniem objętości dodanego soku z
wiśni). Odstawić do wystygnięcia.Oddzielić
białka od
żółtek. Przełożyć
białka do miski miksera i ubijać na średnich obrotach do pojawienia się pierwszych pęcherzyków piany. Nie przerywając ubijania dodać
ocet i
sól i zwiększyć stopniowo obroty do maksymalnych. Ubijać tak długo aż piana będzie sztywna, nie dłużej.Do piany z
białek wmieszać
żółtka a
potem mąkę wymieszaną z proszkiem. Obydwa składniki należy dodawać małymi partiami a prędkość obrotów miksera powinna być mała.Przełożyć masę
biszkoptową do średniej tortownicy lub kwadratowej formy z rozpinanym rantem. Formę można wyłożyć papierem do pieczenia lub zamiast tego wysmarować ją tłuszczem i posypać
mąką (nadmiar
mąki koniecznie wytrzasnąć). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i piec przez 30 - 40 minut. Po tym czasie wyjąć
biszkopt z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.

Po około 10 minutach od wyjęcia blachy z piekarnika należy rozpiąć rant, wtedy
biszkopt stygnąc opadnie równomiernie.Schłodzoną
śmietanę ubijać przez chwilę na najwyższych obrotach miksera. Gdy jej konsystencja za sprawą ubijania zacznie się zmieniać, dodać
cukier bardzo małymi partiami (nie przerywając ubijania). Gdy
śmietana będzie całkowicie ubita, wmieszać do niej po trosze na niskich obrotach miksera tyle wystudzonej lecz nie stężałej
galaretki aby krem zmienił zabarwienie. Zmiana koloru powinna być bardzo delikatna, ledwie zauważalna. Do kremu widocznego na zdjęciach dodałam około 50 ml płynnej
galaretki, jak sądzę.

Na koniec, łyżką (nie mikserem), wmieszać do kremu
serek mascarpone.Krem ułożyć na wystudzonym
biszkopcie. Na kremie ułożyć
owoce, wykorzystując połowę ich ilości.

Jeżeli
galaretka nie zaczęła tężeć, wstawić
biszkopt z kremem do lodówki.
Galaretka nadaje się do wykończenia wierzchu ciasta gdy nabiera konsystencji trochę bardziej gęstej niż
olej.Wyjąć
biszkopt z lodówki. Jeśli
między bokami ciasta a brzegami formy istnieją szczeliny należy je "uszczelnić" wlewając na brzegi ciasta łyżką niewielkie porcje
galaretki. Odczekać chwilę ( nie trzeba odstawiać ciasta do lodówki) i pokryć wierzch kremu
śmietanowego możliwie jak najcieńszą warstwą
galaretki (najlepiej zrobić to za pomocą łyżki). Ponownie chwilę odczekać i ułożyć drugą warstwę
owoców, zanurzając uprzednio każdą
wiśnię w tężejącej
galaretce.Po chwili ostrożnie zalać wierzch resztą
galaretkowego roztworu i odstawić całość do lodówki.Gdy
galaretka stężeje całkowicie, deser jest gotowy.

- Jak się robi taki krem? - zapytała dzisiaj pewna
Młoda Dama, poczęstowana prezentowaną rzeczą.

- Nie robi się,
Młoda Damo. - odpowiedziałam - Kupuje się. W znakomitej
Cukierni .http://cukiernia-boryka.firmy.net/