ßßß Cookit - przepis na Lodowiec z borówkami

Lodowiec z borówkami

nazwa

Wykonanie

Ostatnio koleżanka poczęstowała mnie fantastycznym ciastem na zimno. Gdy je tylko zobaczyłam, przypomniało mi się, że jako dziecko często jadłam to ciasto przygotowane przez moją babcię. Wyszukałam babciny zeszycik z napisem "na zimno" i... tadam! :-) jest przepis, a oprócz wersji, którą jadłam u koleżanki znalazłam jeszcze dwie inne :-) i pewnie wcześniej czy później też tu zawitają :-) Moją modyfikacją w cieście są borówki - w oryginalnym przepisie ciasto jest bez owoców. Moja koleżanka robiła z brzoskwiniami, ale ja ostatnio dostałam całą reklamówę borówek więc było oczywiste, że będą miały w tym cieście swój udział ;-) W zasadzie możecie dowolnie zmieniać smaki galaretek i dodawanych owoców (jeśli się na nie decydujecie). W takie upalne dni lodowiec jest idealnym deserem :-)
SKŁADNIKI
250 g masła
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
1,5 szklanki mleka
5 żółtek
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
2 łyżki kakao
2 galaretki cytrynowe
biszkopty (tyle by starczyło na dwie warstwy)
borówki
gorąca woda
Galaretki rozpuszczamy w wodzie - każdą osobno, jedną w 500 ml, drugą w 300 ml i odstawiamy żeby wystygły.
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. 1 szklankę mleka zagotowujemy, a w pozostałej ilości rozrabiamy budyń, po czym wlewamy go do gotującego się mleka i gotujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy masę jajeczną i bardzo energicznie mieszamy do połączenia całości (cały czas trzymamy budyń na małym palniku, poza tym musicie uważać żeby się nie przypalił). Masę budyniową zdejmujemy z ognia i studzimy.
Masło miksujemy do białości (jeśli używacie ekstraktu waniliowego, to dodajcie go teraz), a następnie dodajemy stopniowo zimną masę budyniową cały czas miksując. Gotową masę dzielimy na połowę, jedną część wyjmujemy do salaterki, a do pozostawionej dodajemy kakao i jeszcze przez chwilę miksujemy.
Owoce płuczemy i pozostawiamy przez chwilę na sitku.
Tortownicę (21 - 23 cm) wykładamy folią. Połowę biszkoptów zanurzamy w galaretce (tej rozpuszczonej w 500 ml) i układamy na dnie tortownicy. Im bardziej namoczone galaretką biszkopty, tym ciasto lepsze. Na biszkopty wykładamy ciemną masę, a na nią drugą warstwę namoczonych biszkoptów. Na nie wykładamy masę białą, posypujemy ją obficie borówkami i zalewamy drugą - tężejącą - galaretką (tą rozpuszczoną w 300 ml wody). Wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej jest zrobić ciasto wieczorem, by spędziło w lodówce całą noc). Podajemy zimne.
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2014/07/lodowiec-z-borowkami.html