Wykonanie
Pyszne i orzeźwiające ciasto z
jabłkami, bardzo szybkie w wykonaniu i wspaniale smakuje z popołudniową
kawką :).
Składniki:Ciasto
biszkoptowe wykonane z połowy proporcji - przepis tuMasa budyniowa1/2 L
mleka2
żółtka5 łyżek
cukru kryształu1
cukier waniliowy2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 i 1/2 kostki
masłaWkładka
jabłkowa1,5 kg
jabłek, które nie rozpadają się szybko podczas duszenia2
galaretki cytrynowe100 ml
wody1 łyżka
masłaWierzch2
galaretki - smak dowolny u mnie MohitoOpis wykonania:
BiszkoptCiasto pieczemy z połowy proporcji, studzimy.Masa budyniowa3/4
mleka wlewamy do garnka dodajemy oba rodzaje
cukru i gotujemy, w pozostałym
mleku rozrabiamy
żółtka i obie
mąki. Wlewamy na gotujące się
mleko i gotujemy gęsty
budyń. Studzimy i ucieramy z
masłem puszysta masę.
JabłkaObieramy i kroimy w kostkę, w garnku rozpuszczamy
masło, wsypujemy
jabłka chwilkę podsmażamy dolewamy
wodę i dusimy pod przykryciem. Dusimy aż
jabłka będą półtwarde, ściągamy z ognia wsypujemy
galaretki i dokładnie mieszamy. Studzimy.Wierzch
Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.SkładanieNa
biszkopt wykładamy masę, następnie lekko tężejące
jabłka. Całość wkładamy do lodówki by
jabłka stężały. Na
jabłka wylewamy tężejącą
galaretkę. Całość schładzamy min. 1 h w lodówce.
Jak cudnie mi kwitną róże w ogrodzie :D
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy