ßßß
Składniki:Ciasto biszkoptowe wykonane z połowy proporcji - przepis tuMasa budyniowa1/2 L mleka2 żółtka5 łyżek cukru kryształu1 cukier waniliowy2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 i 1/2 kostki masłaWkładka jabłkowa1,5 kg jabłek, które nie rozpadają się szybko podczas duszenia2 galaretki cytrynowe100 ml wody1 łyżka masłaWierzch2 galaretki - smak dowolny u mnie MohitoOpis wykonania:BiszkoptCiasto pieczemy z połowy proporcji, studzimy.Masa budyniowa3/4 mleka wlewamy do garnka dodajemy oba rodzaje cukru i gotujemy, w pozostałym mleku rozrabiamy żółtka i obie mąki. Wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy gęsty budyń. Studzimy i ucieramy z masłem puszysta masę.JabłkaObieramy i kroimy w kostkę, w garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy jabłka chwilkę podsmażamy dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem. Dusimy aż jabłka będą półtwarde, ściągamy z ognia wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy. Studzimy.WierzchGalaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.SkładanieNa biszkopt wykładamy masę, następnie lekko tężejące jabłka. Całość wkładamy do lodówki by jabłka stężały. Na jabłka wylewamy tężejącą galaretkę. Całość schładzamy min. 1 h w lodówce.



Jak cudnie mi kwitną róże w ogrodzie :D




Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy