Wykonanie

"Leśny mech" - znają już pewnie wszyscy, a ja
jadłam dopiero niedawno i od razu przypadło mi do gustu :-) Ponieważ jednak nie mogłam się doczekać, aż otrzymam przepis od pani, która mnie nim poczęstowała znalazłam go sobie w
sieci :-) A żeby był bardziej mój, trochę sobie zmieniłam w tym przepisie: mniej
oleju, inny krem i ostatecznie zachwyciło :-) nie tylko mnie... Poza tym zdecydowanie pasuje mi to ciasto do nieubłaganie zbliżającej się wiosny... w drodze z pracy widziałam stado saren skubiących na łące trawę - bezcenne...A tak na marginesie - zaglądaliście już dziś na "Smaki z Polski" ? Tam też zielono ...SKŁADNIKINa ciasto:450 g
mrożonego szpinaku (rozdrobnionego i to jak najdrobniej)2 szklanki
mąki pszennej1 1/3 szklanki
cukru3/4 szklanki
oleju3
jajka3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
aromatu migdałowegoNa masę:400 g
śmietany 30%250 g
serka mascarpone1
galaretka (smak dowolny)250 ml gorącej
wodydodatkowo: 5 - 6
kiwi
Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku.
Jajka miksujemy z
cukrem na puszystą masę.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypujemy do masy jajecznej cały czas miksując. Następnie powoli dolewamy
olej, olejek i dodajemy
szpinak. Miksujemy jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gotową masę przelewamy do tortownicy (ok. 23 cm) i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg). Na koniec pieczenia sprawdźcie patyczkiem czy ciasto jest na pewno upieczone - patyczek wbity w ciasto i wyjęty powinien być suchy, a nie oblepiony
ciastem.
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i studzimy (powinna być chłodna, może lekko tężeć, ale nie może całkiem zastygnąć).
Śmietanę miksujemy na sztywno na najwyższych obrotach miksera, a następnie zmniejszamy je i stopniowo dodajemy
mascarpone. Gdy
ser połączy się ze
śmietaną, dolewamy stopniowo, po jednej łyżce
galaretkę miksując na niskich obrotach.
Kiwi obieramy i kroimy na cienkie plasterki.Wystudzoną babkę kroimy na kilka krążków (mnie wyszło pięć), a następnie przekładamy masą tak jak tort. Na koniec smarujemy kremem po wierzchu i obkładamy plasterkami
kiwi. Schładzamy w lodówce. I
powiem wam, że ciasto jest wprost niezwykłe...P.S.Przykładając do jednego z
boków połówkę
kiwi stworzycie fantastyczny tort w kształcie żółwia - podpatrzone w
sieci ;-)