ßßß Cookit - przepis na Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 8
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
mąka ziemniaczana 0.6 szklanek
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
cukier 1 szklanek
margaryna 300 gramów
mleko 0.6 szklanek
czekolada w proszku 7 łyżek deserowych
ajerkoniak 6 łyżek stołowych
jajko 5 sztuk
wiórki kokosowe według uznania
Wykonanie:
Margarynę (1 kostka), mleko (0.5 szklanki),ajerkoniak (4 łyżki) i czekoladę w proszku (5 łyżeczek) zagotować stale mieszając. Do przestudzonej masy dodać żółtka i wymieszane mąki (mąka - 2 szklanki i mąka ziemniaczana - 0,5 szklanki)z proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszać na jednolitą masę. Na końcu dodać pianę ubitą na sztywno i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do posmarowanej i obsypanej bułką tartą formy z kominem. Piec ok 50 minut w 180 stopniach.
Przygotowanie polewy: do rondelka włożyć margarynę (50 g), czekoladę w proszku (1.5 łyżki), ajerkoniak (2 łyżki), mleko (1 łyżka), cukier (0.25 szklanki) i mieszając podgrzewać, aż zgęstnieje.
Zimną babkę oblać ciepłą polewą i obsypać wiórkami kokosowymi.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Komentarze:
Autor: milena122
Data: 2011-04-20
babka wyszła mi pyszna :) dzięki za dodanie ;)
Autor: pawlo1404
Data: 2008-12-12
Uwielbiam babki kakaowe!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4025/Babka-czekoladowa