Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 8SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
mąka ziemniaczana 0.6 szklanek
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
cukier 1 szklanek
margaryna 300 gramów
mleko 0.6 szklanek
czekolada w proszku 7 łyżek deserowych
ajerkoniak 6 łyżek stołowych
jajko 5 sztuk
wiórki kokosowe według uznaniaWykonanie:
Margarynę (1 kostka),
mleko (0.5 szklanki),
ajerkoniak (4 łyżki) i
czekoladę w proszku (5 łyżeczek) zagotować stale mieszając. Do przestudzonej masy dodać
żółtka i wymieszane
mąki (
mąka - 2 szklanki i
mąka ziemniaczana - 0,5 szklanki)z
proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszać na jednolitą masę. Na końcu dodać pianę ubitą na sztywno i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do posmarowanej i obsypanej
bułką tartą formy z kominem. Piec ok 50 minut w 180 stopniach.Przygotowanie polewy: do rondelka włożyć
margarynę (50 g),
czekoladę w proszku (1.5 łyżki),
ajerkoniak (2 łyżki),
mleko (1 łyżka),
cukier (0.25 szklanki) i mieszając podgrzewać, aż zgęstnieje.Zimną babkę oblać ciepłą polewą i obsypać wiórkami kokosowymi.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocKomentarze:Autor: milena122Data: 2011-04-20babka wyszła mi pyszna :) dzięki za dodanie ;)Autor: pawlo1404Data: 2008-12-12Uwielbiam babki
kakaowe!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: