Wykonanie
Dziś prezentuję Wam pyszne , sezonowe ciacho . Jabłuszko występuje tu w towarzystwie
cynamonu i
kokosu. Oczywiście wszystko z
biszkoptem i
polewą czekoladową ...mniam....za pierwszym razem jak robiłam to ciasto nie zdążyłam zrobić zdjęcia więc znów musiałam je upiec, żeby podzielić się z
Wami przepisem. Inspiracją był przepis siostry Anastazji.Ciasto jasne- 200ml pełnego
mleka ( od 3,2%)- 120g
margaryny- 120g
cukru- 400g
mąki pszennejtyp 550- 2 duże
kurze jajka- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa kokosowa- 3
białka jajek- 200g
cukru- 150g
wiórków kokosowychBiszkopt ciemny:- 3
jajka- 100 g
cukru- 3 łyżki
mąki ziemniaczanej- 3 łyżki
mąki tortowej- 2 łyżki
kakaoPolewa:- 180g
margaryny- 100g
cukru- 5 łyżek
śmietany( obojętnie jakiej ale najlepsza kremówka)- 4-6 kostek
czekoladyDo tego 6-7
jabłek (
winnych , kwaskowatych, twardych) i
cynamon do smaku oraz wiórki do posypania.
Mleko podgrzewamy prawie do temperatury wrzenia , wyłączamy i rozpuszczamy w nim
margarynę.
Mąkę mieszamy z
cukrem i powoli, mieszając dodajemy do
masła z
mlekiem. Zostawiamy do wystudzenia a
potem dodajemy
jajka i
proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Wylewamy masę na blaszkę ( u mnie 24x38cm).
Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych.Kroimy w cienkie plasterki i układamy na cieście a następnie posypujemy
cynamonem. Ja lubię dużo
cynamonu ale to kwestia smaku i upodobań.
Białka ubijamy na sztywno z
cukrem. Na koniec delikatnie dodajemy wiórki i mieszamy. Układamy kulkami na cieście. Przygotowujemy ciemny
biszkopt ( oddzielamy
białka od
żółtek,
białka ubijamy a następnie dodajemy powoli resztę składników i powoli mieszamy .
Mąki muszą być przesiane)i wylewamy go na wierzch ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik góra- dół) i pieczemy ok.20 min a
potem zmniejszamy temp. do 160C i pieczemy jeszcze ok.25 min.Składniki polewy mieszamy ze sobą, rozpuszczamy, mieszamy i zostawiamy do ostudzenia. Wylewamy na ostudzone ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.




Przepis dodaję do akcji :