Wykonanie
Niedziela - dzień, w którym widmo całego tygodnia staje się coraz bardziej realne... ale to też dzień z pewną
magią - od zawsze kojarzy mi się tak jakoś rodzinnie i mimo wszystko ze spokojem i wyciszeniem... Kiedy byłam mała, babcia na każdą niedzielę szykowała coś dobrego, słodkiego i tuczącego. Czas upłynął i stwierdzam, że włącza mi się podobna opcja - niedziela = ciasto :-) aż strach pomyśleć jak te moje zapędy kulinarne wyewoluują do czasu, aż dorosnę do roli babci... ;-) biorąc pod uwagę, że moje jedyne jak dotąd dziecko ma dopiero 2 lata...A skoro niedzielnie i słodko, to proponuję sernik - taki szybki i łatwy... i nie jest w stanie opaść - bo się go zwyczajnie nie piecze tylko gotuje...SKŁADNIKINa ciasto:3 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
cukru pudru2
jajka1 łyżka płynnego
miodu250 g
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 kg
sera białego1 1/2 szklanki
cukru kryształu200 g
masła2
jajka1/2 szklanki
mleka1
budyń waniliowy lub
śmietankowy (bez
cukru)2 krople
aromatu cytrynowego2 krople
aromatu pomarańczowegoPolewa:50 g
masła3 łyżki
kakao3 łyżki
cukru kryształu3 łyżki
wodyaromat arakowy (3 - 4 krople)Obie
mąki,
cukier,
proszek do pieczenia i
margarynę rozcieramy razem, aż powstanie nam coś, co przypomina wyglądem mokry piasek. Dodajemy
jajka,
miód i szybko zagniatamy. (Pamiętajcie - im szybciej zagniatacie ciasto, tym będzie ono bardziej kruche po upieczeniu). Dzielimy ciasto na dwie części i pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ser,
cukier,
masło i
jajka miksujemy, a następnie zagotowujemy.
Budyń rozrabiamy w
mleku i wlewamy do gotującego się
sera - gotujemy do czasu, aż pojawią się bąble (tak jak na budyniu), wyłączamy i dodajemy aromaty, mieszamy. Zanim użyjecie masy musicie ją lekko przestudzić - zbyt gorąca spowoduje, że kruche ciasto za bardzo nawilgnie i sernik będzie się rozpadał.Składniki polewy mieszamy i zagotowujemy - gotowe.Na pierwszy kruchy blat kładziemy połowę masę
serową, przykładamy drugim blatem i polewamy polewą (możecie też podzielić masę na dwie części i ułożyć: ciast,
ser, ciast,
ser, polewa - wszystko zależy od Was).Chłodzimy w lodówce.
P.S.Jeśli używacie
sera "z wiaderka" to nie musicie go jakoś specjalnie przygotowywać, jeśli natomiast macie
ser z kostki, to trzeba go zmielić - minimum 2
razy.Do pieczenia lepiej użyjcie papieru - nie trzeba go niczym smarować, jeśli używacie folii aluminiowej musicie natrzeć ją tłuszczem i posypać
mąką lub
bułką tartą, inaczej przywrze.Ta masa serowa jest fantastyczna także do przekładania
biszkoptów lub
herbatników (ja często korzystam z tych ostatnich - zamiast piec blaty, układam je z
ciastek).Do gotowania
sera musicie użyć garnka z grubym dnem -
ser lubi się przypalić :-(