ßßß
Niedziela - dzień, w którym widmo całego tygodnia staje się coraz bardziej realne... ale to też dzień z pewną magią - od zawsze kojarzy mi się tak jakoś rodzinnie i mimo wszystko ze spokojem i wyciszeniem... Kiedy byłam mała, babcia na każdą niedzielę szykowała coś dobrego, słodkiego i tuczącego. Czas upłynął i stwierdzam, że włącza mi się podobna opcja - niedziela = ciasto :-) aż strach pomyśleć jak te moje zapędy kulinarne wyewoluują do czasu, aż dorosnę do roli babci... ;-) biorąc pod uwagę, że moje jedyne jak dotąd dziecko ma dopiero 2 lata...A skoro niedzielnie i słodko, to proponuję sernik - taki szybki i łatwy... i nie jest w stanie opaść - bo się go zwyczajnie nie piecze tylko gotuje...SKŁADNIKINa ciasto:3 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 szklanka cukru pudru2 jajka1 łyżka płynnego miodu250 g margaryny2 łyżeczki proszku do pieczenia1 kg sera białego1 1/2 szklanki cukru kryształu200 g masła2 jajka1/2 szklanki mleka1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru)2 krople aromatu cytrynowego2 krople aromatu pomarańczowegoPolewa:50 g masła3 łyżki kakao3 łyżki cukru kryształu3 łyżki wodyaromat arakowy (3 - 4 krople)Obie mąki, cukier, proszek do pieczenia i margarynę rozcieramy razem, aż powstanie nam coś, co przypomina wyglądem mokry piasek. Dodajemy jajka, miód i szybko zagniatamy. (Pamiętajcie - im szybciej zagniatacie ciasto, tym będzie ono bardziej kruche po upieczeniu). Dzielimy ciasto na dwie części i pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Ser, cukier, masło i jajka miksujemy, a następnie zagotowujemy. Budyń rozrabiamy w mleku i wlewamy do gotującego się sera - gotujemy do czasu, aż pojawią się bąble (tak jak na budyniu), wyłączamy i dodajemy aromaty, mieszamy. Zanim użyjecie masy musicie ją lekko przestudzić - zbyt gorąca spowoduje, że kruche ciasto za bardzo nawilgnie i sernik będzie się rozpadał.Składniki polewy mieszamy i zagotowujemy - gotowe.Na pierwszy kruchy blat kładziemy połowę masę serową, przykładamy drugim blatem i polewamy polewą (możecie też podzielić masę na dwie części i ułożyć: ciast, ser, ciast, ser, polewa - wszystko zależy od Was).Chłodzimy w lodówce.
P.S.Jeśli używacie sera "z wiaderka" to nie musicie go jakoś specjalnie przygotowywać, jeśli natomiast macie ser z kostki, to trzeba go zmielić - minimum 2 razy.Do pieczenia lepiej użyjcie papieru - nie trzeba go niczym smarować, jeśli używacie folii aluminiowej musicie natrzeć ją tłuszczem i posypać mąką lub bułką tartą, inaczej przywrze.Ta masa serowa jest fantastyczna także do przekładania biszkoptów lub herbatników (ja często korzystam z tych ostatnich - zamiast piec blaty, układam je z ciastek).Do gotowania sera musicie użyć garnka z grubym dnem - ser lubi się przypalić :-(