Wykonanie

Miejsce pracy to zdecydowanie jedna z lepszych giełd przepisów kulinarnych, zwłaszcza gdy pracownikami są głównie kobiety - tak jak u nas. Mało tego mamy dość spore zagęszczenie jeśli chodzi o miłośników gotowania i dobrego jedzenia. Tę
sałatkę przyniosła do pracy jedna z koleżanek. Właściwie jej wersja była bez
jajek, miała za to dodanego
kalafiora. Postanowiłam trochę urozmaicić nutę
smakową i oto efekt:SKŁADNIKI1 podwójny
filet z kurczaka1 torebka
przyprawy kebab - gyros1
brokuł4
jajka3 łyżki
majonezu3 łyżki
jogurtu naturalnego1/2 szklanki
wodyFilet kroimy w kostkę lub cienkie paski i wrzucamy na rozgrzana patelnię, dodajemy
wodę i
przyprawę i smażymy do chwili gdy cała
woda odparuje.
Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzącej
wody (posolonej i posłodzonej). Gotujemy aż warzywo zmięknie, ale nie może się rozgotować, następnie odcedzamy i przelewamy zimną
wodą - dzięki temu
brokuł pozostanie fantastycznie zielony :-)
Jajka gotujemy na twardo, a po przestudzeniu kroimy każde na 8 kawałków.
Majonez dokładnie mieszamy z
jogurtem.Teraz przygotujcie regularną salaterkę, tzn. w kształcie wala lub sześcianu, ale to tylko sugestia, by ładnie się prezentowało. Świetnie smakuje z każdego kształtu :-)Składniki układamy w salaterce warstwowo:
mięso,
brokuł,
jajka, a na końcu polewamy przygotowanym sosem. Można również ozdobić posiekanym
koperkiem lub odrobiną sproszkowanej
słodkiej papryki.




P.S.Ja nie dodaję tłuszczu do smażenia, dzięki temu
mięso jest fantastycznie opanierowane
przyprawą; tłuszcz spowoduje, że
przyprawa przyklei się do
mięsa nieregularnie, co wygląda
potem nieładnie, poza tym z misa wychodzą wielkie skwarki:(
Wodę do gotowania
brokuła (
kalafiora też) zawsze słodzę i
solę -
daję dokładnie taką samą ilość
soli co i
cukru - w ten sposób smak warzywa jest wyrazistszy.
Przyprawy do gyrosa są różne - każda firma stosuje w mieszance inne proporcje, przez co dają one różny smak. Ja używam tej z Prymatu - jest dość ostra, z
paprykowo -
ziołowym posmakiem (powiedziałabym nawet grillowym), a jeśli ktoś woli zdecydowany smak
curry to polecam Kamis.