ßßß Cookit - przepis na Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem

Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Składniki: na naleśniki:
2 jajka
5 łyżek mąki typ 650
125 ml wody
125 ml odtłuszczonego mleka
szczypta soli
opcjonalnie: łyżeczka oleju słonecznikowego na farsz:
200 g świeżego szpinaku w liściach
1 pierś z kurczaka
3 ząbki czosnku
200 ml śmietany 12%
przyprawa do kurczaraka
sól, oregano, pieprz
100 g naturalnego serka topionego,
ponadto: ser żółty
Wykonanie:
Mąkę, jajka, wodę i mleko wsypać do jednego naczynia i miksować ok. 2 minut aż znikną grudki. Dodać łyżeczkę oleju słonecznikowego i szczyptę soli.
Na rozgrzaną patelnię teflonową (bez oleju) wylać porcję ciasta i „smażyć” każdą stronę ok. 2 minut. Gotowe naleśniki odstawić do ostudzenia.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i przyprawą do kurczaka podsmażyć na łyżce oleju. Na patelnie wrzucić liście szpinaku i zalać odrobiną wody. Gdy liście zaczną się próżyć i staną się miękkie, odsączyć nieco wody, zalać sosem w postaci zmieszanej śmietany z serkiem topionym. Dodać wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek oraz pozostałe przyprawy. Dodać usmażonego kurczaka i mieszać wszystko aż do zgęstnienia (można zagęścić wodą z mąką).
Gotowy farsz nałożyć na naleśniki i zawijać. Ułożyć w formie do pieczenia, (można posypać odrobiną startego żółtego sera) i piec w temp. 180 stopni przez ok. 10 minut.
Smacznego! :-)
Źródło:http://skrytozercy.blogspot.com/2013/12/nalesniki-ze-szpinakiem-i-kurczakiem.html