Wykonanie
Kolejny przepis "skradziony" z kucharskiego notesu mojej kochanej Mamy :-) To ciasto, nazwane na cześć górniczego święta obchodzonego 4-tego grudnia, towarzyszy mojej rodzinie od lat. Jest bardzo smaczne, łatwe w wykonaniu, ale muszę przyznać, że najlepiej smakuje gdy jest upieczone przez moją Mamę ;-)Składniki:1
jajo1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
oleju (do uszka ;-)1 niepełna szklanka
cukru2 płaskie łyżki
kakao1 łyżka
proszku do pieczenia1 łyżka zimnej
wody2 łyżki gęstej
śmietany lub
jogurtu3 budynie
śmietankowe1 L
mlekacukierherbatniki (np.10 x Beti)
polewa czekoladowa:1/2 kostki
margaryny1 łyżka
kakao1 łyżka
cukru1
jajowiórki kokosowe lub
orzechy do posypaniaWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wymieszać (jeśli jest bardzo gęste, dodać odrobinę
wody lub
oleju), wylać na posmarowaną tłuszczem i obsypaną
mąką blaszkę (25x30) i piec przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180st.Na ostudzone ciasto wylać
budyń (3 opakowania na 1L
mleka) i poukładać
herbatniki.
Margarynę rozpuścić z
kakaem i
cukrem, do chłodnego wbić
jajko i energicznie wymieszać. Polać ciasto, obsypać potłuczonymi
orzechami lub wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin.




Smacznego! :-)