Wykonanie

(z
twarogiem i
czerwoną cebulą)Pomysł na te pierogi prosto z głowy. Jestem fanem pierogów ruskich i chciałem skombinować coś podobnego. Zastąpiłem
ziemniaki kaszą jaglaną. Są bardzo syte i smaczne :)Składniki:(na ok. 50 sztuk)Ciasto:- 0,5 kg
mąki pszennej (ok. 3 szklanki)- 1/4 szklanki gorącej
wody- 1 całe
jajko + 1
żółtko (bez
białka!!!)-
sól do smakuFarsz:- 2 woreczki
kaszy jaglanej- 2-3 duże
cebule czerwone- 1 kostka
twarogu chudego lub półtłustego-
przyprawy : trochę świeżego
koperku i
pietruszki,
czosnek,
sól,
pieprz,
papryka ostra i słodka,
kolendraSposób przygotowania:1. Ciasto:Wszystkie składnik ugniatamy do uzyskania elastycznego ciasta. i pozostawiamy pod szklanym naczyniem np. miską.2. Farsz:
Kaszę gotujemy w lekko posolonej wodzie przez ok. 20 minut. Następnie oblewamy zimną
wodą, odcedzamy i wrzucamy do miski. Dodajemy
twaróg i mieszamy.
Cebule kroimy w drobna kostkę i smażymy na
oleju przez ok. 8 minut. Dodajemy
cebulę do
kaszy i
twarogu i znowu mieszamy. Bierzemy się za przyprawianie. Jeśli ktoś lubi pikantne to dużo
pieprzu i tak dalej :)3.Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy no bardzo cienki placek. Wykrajamy np. szklanką, kółka. Na środek kładziemy łyżeczką farsz i formujemy pieroga. Przyznam się że nie jestem w tym dobry i zawsze pomaga mi siostra. Czynność powtarzamy do wyczerpania się farszu lub ciasta.4.Gotujemy przez 4-5 minut. Wykładamy na talerz i gotowe :)

A dziś udostępniam sympatyczny dla ucha remix świetnego utworu, który już udostępniałem w zeszłym roku. Myślę że idealna nutka na sobotni odpoczynek :)Vance JoyRiptide(FlicFlac Edit)PozdrawiamMichał :)