Wykonanie
Dzisiaj kolejna zupa-krem. Tym razem na specjalne życzenia Iwony, za którą chodzi od pewnego czasu krem z
cukinii. Liczę, że przepis ten spełni jej oczekiwania. Mam nadzieję, że będzie to też odpowiednie podziękowanie za piękną szkatułkę, którą od niej dostałam (zdjęcia poniżej) :)Muszę też przyznać, że ten krem najczęściej gości na naszym
stole. Nie tylko dla tego, że jest pyszny, ale też bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Dodatek
serka pleśniowego sprawia natomiast, że zupa staje się "ostrzejsza" i bardziej wyrazista.
Składniki0,5 kg
cukinii (jeśli
cukinia nie jest
młoda to musimy wydrążyć miąższ, skórkę zostawiamy)1
cebula1 ząbek
czosnkubulion warzywny (około 0,5 - 1 l)
pieprz,
sól1/2 łyżeczki
tymianku5 dag
serka z zieloną lub niebieską pleśniąopcjonalnie ok. 0,5 szklanki
mlekaWykonanieWybieramy jeden z dwóch sposobów robienia zupy-kremu (Pierwszy polega na tym, że wkładamy surowe składniki do blendera, zalewamy
bulionem i miksujemy na gładką masę.
Potem przelewamy zupę do garnka i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 15 minut i doprawiamy. Druga metoda to polega na tym, żeby zalewamy
surowe warzywa bulionem i gotujemy na półmiękko,
potem studzimy i miksujemy na gładką masę, następnie zagotowujemy i doprawiamy. Pierwszy sposób sprawdzi się, gdy mamy blender w postaci szklanego naczynia z nożami na dole. Drugi jest idealny przy blenderze ręcznym.)
Cukinie myjemy i kroimy na małe kawałki.
Cebulę obieramy i także kroimy.
Cukinie,
cebulę i
czosnek wrzucamy do garnka. Zalewamy
bulionem (miksujemy lub najpierw zagotowujemy). Ilość
bulionu zależy od tego, czy chcemy żeby zupa była bardziej lub mniej gęsta. Po otrzymaniu gładkiej masy doprawiamy do smaku
pieprzem,
solą i
tymiankiem.Od czasu do czasu dodaje także trochę
mleka. Zupa staje się co prawda "bledsza", ale ja lubię takie połączenie.Podajemy zupę zawsze gorącą, aby
ser się rozpuścił, tj. nalewamy do miseczek i wkrawamy malutkie kawałki
serka. Jeśli, ktoś nie lubi
serów pleśniowych można pominąć ten składnik. Uwaga! Jeśli dodacie
ser pleśniowy do całości zupy, to musicie ją zjeść całą. W przeciwnym razie zupa nabierze kwaśnego smaku i będzie niedobra.Krem z
cukinii można podać z grzankami. Bardzo dobrze smakuje także z prażonymi
orzechami i
słonecznikiem. Można dodać kleks z
jogurtu i
natkę pietruszki, jako ozdoba. Smacznego!Oto za co dziękuję:) Dodam tylko, że szkatułka zdobiona własnoręcznie przez Iwonę.
A tu już jedzonko: