ßßß
Składniki0,5 kg cukinii (jeśli cukinia nie jest młoda to musimy wydrążyć miąższ, skórkę zostawiamy)1 cebula1 ząbek czosnkubulion warzywny (około 0,5 - 1 l)pieprz, sól1/2 łyżeczki tymianku5 dag serka z zieloną lub niebieską pleśniąopcjonalnie ok. 0,5 szklanki mlekaWykonanieWybieramy jeden z dwóch sposobów robienia zupy-kremu (Pierwszy polega na tym, że wkładamy surowe składniki do blendera, zalewamy bulionem i miksujemy na gładką masę. Potem przelewamy zupę do garnka i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 15 minut i doprawiamy. Druga metoda to polega na tym, żeby zalewamy surowe warzywa bulionem i gotujemy na półmiękko, potem studzimy i miksujemy na gładką masę, następnie zagotowujemy i doprawiamy. Pierwszy sposób sprawdzi się, gdy mamy blender w postaci szklanego naczynia z nożami na dole. Drugi jest idealny przy blenderze ręcznym.) Cukinie myjemy i kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy i także kroimy. Cukinie, cebulę i czosnek wrzucamy do garnka. Zalewamy bulionem (miksujemy lub najpierw zagotowujemy). Ilość bulionu zależy od tego, czy chcemy żeby zupa była bardziej lub mniej gęsta. Po otrzymaniu gładkiej masy doprawiamy do smaku pieprzem, solą i tymiankiem.Od czasu do czasu dodaje także trochę mleka. Zupa staje się co prawda "bledsza", ale ja lubię takie połączenie.Podajemy zupę zawsze gorącą, aby ser się rozpuścił, tj. nalewamy do miseczek i wkrawamy malutkie kawałki serka. Jeśli, ktoś nie lubi serów pleśniowych można pominąć ten składnik. Uwaga! Jeśli dodacie ser pleśniowy do całości zupy, to musicie ją zjeść całą. W przeciwnym razie zupa nabierze kwaśnego smaku i będzie niedobra.Krem z cukinii można podać z grzankami. Bardzo dobrze smakuje także z prażonymi orzechami i słonecznikiem. Można dodać kleks z jogurtu i natkę pietruszki, jako ozdoba. Smacznego!Oto za co dziękuję:) Dodam tylko, że szkatułka zdobiona własnoręcznie przez Iwonę.
A tu już jedzonko:
