Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 12 listopada 2014 r. Złocista pachnąca brioszka jest swoistego rodzaju panaceum na melancholię, często towarzyszącą jesieni. Szczególnie podczas pieczenia, gdy cały dom wypełnia się najmilszym zapachem drożdżowej bułeczki .
Maślany aromat jest tylko uwerturą, jej wygląd sprężystość, lekkość, puszystość, bogaty smak, stanowi całość doskonałą. Przygotowanie jest bardzo proste. Aż trudno uwierzyć, że połączenie prostych składników takich jak:
mąka drożdże,
jajka,
masło i puree z dyni może być tak zachwycające. Kocham
ciasto drożdżowe, bo nigdy nie zawodzi i wszystkim bardzo smakuje. Wiem, że nie
będę oryginalna, ale po raz kolejny
powiem, że "wielkość tkwi w prostocie" . Bardzo zachęcam i serdecznie pozdrawiam :-)Brioszka dyniowa Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 9 listopada . Pyszna brioszka dyniowa! Ten wypiek jest cudownym sposobem na wykorzystanie dyni. To warzywo
solo, ma nieciekawy smak, ale w połączeniu z odpowiednio dobranymi składnikami, nadaje charakteru, barwy, wilgotności i fenomenalnego smaku - polecam !!!Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 10 godz. Czas pieczenia: 20 min Łączny czas: 10 godz. i 20 minLiczba porcji: 16Rozmiar porcji: 1 bułeczkaSkładniki:puree z upieczonej dyni* : 200 g (1 szklanka 250 ml)świeże
drożdże : 35 g (mogą być suche - instant - 10 g)ciepłe
mleko : 100 ml
mąka tortowa (użyłam Lubelli): 380 g
cukier : 60 g
sól morska : szczypta
jajka : 3miękkie
masło : 150 gdo posmarowania:
żółtko : 1
mleko : 1 łyżkaopcjonalnie do nadzienia:dobre
powidła śliwkowe lub
morelowe lub dobry
dżem pomarańczowy : 16 łyżeczekPrzygotowanie:najpierw piekę
dynię i miksuję blenderem na puree*, odmierzam potrzebną ilośćwszystkie składniki na ciasto mają
mieć temperaturę pokojową
drożdże kruszę do kubka, dodaję 1 łyżeczkę
cukru i 1 łyżeczkę
mąki,wlewam ciepłe
mleko, mieszam i odstawiamkubek wstawiam do garnka z bardzo ciepłą
wodą (rozczyn musi się szybko i mocno spieniać, piana ma być gęsta jeśli tak się nie stanie, wówczas najlepiej spróbować z nowym rozczynemprzesiewam
mąkę do dużej misy, dodaję
cukier, rozczyn z
drożdży,
sól zaczynam miksować mieszadłem (można mieszać drewnianą łyżką lub zagniatać ręką jednocześnie wbijam kolejno po 1
jajku cały czas miksując (mieszając lub zagniatając)następnie wyrabiam ciasto ręką (można mikserem - hakiem) przez około 10-15 minutpóźniej dodaję stopniowo
masło i wyrabiam przez kolejne 5-10 minut na koniec ciasto ma być gładkie i błyszczące, ma być śliskie i odklejać się od dłonigdy ciasto będzie już wyrobione, dodaję puree z dyni (może być ciepłe, ale nie zimne) i wyrabiam razem do czasu uzyskania jednolitego ciastaprzykrywam miskę z
ciastem ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub dłużej - do 1,5 godzinyciasto powinno około trzykrotnie zwiększyć swoją objętość, powinno się napuszyćuderzam pięścią w ciasto, zagniatam ręką przez około 1 minutęmiskę przykrywam folią (talerzem) i wstawiam do lodówki na całą noc lub na około 2-6 godzin lub inny dowolny czas krótszy niż 24 godzinywyjmuję ciasto z lodówki i wykładam je na stolnicę oprószoną
mąką, chwilę wygniatamzostawiam na około 1 godzinę, aż ciasto się zagrzeje (uzyska temperaturę pokojową) - jeśli było długo w lodówce, lub na około 1/2 godziny jeśli było krótkodwie małe foremki keksowe o długości około 23 cm, czy np. 1 foremkę i tortownicę - 21 cm średnicy smaruję tłuszczem i wykładam papierem do pieczeniaciasto dzielę na 16 równych części, formuję z nich kuleczki, nadziewam powidłami śliwkowymi (każdą z części rozgniatam w dłoni na placuszek, do środka wkładam łyżeczkę powideł, lepię brzegi, formuję kuleczkę) i układam w foremkach w każdej ma się znaleźć po 8 kulek
pozostawiam do wyrośnięcia (w lekko nagrzanym piekarniku - 35oC, na około 1 godzinę (do 1 i 1/2 godziny)piekarnik nagrzewam do 180 stopniwyrośnięte bułeczki delikatnie smaruję roztrzepanym
żółtkiem z
mlekiem i wstawiam do piekarnikapiekę przez 20 minut na złoty kolorwyjmuję z piekarnika i po przestudzeniu (około 10 minut) odrywam ciepłe bułeczki
Smacznego :-)Jak upiec
dynię: około 2 kg dyni myję i kroję na około 6 części, usuwam pestki, kładę na blaszce skórką do dołu i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180oC, piekę przez około 1 godzinę, lub do czasu, aż
dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo zagłębia się w miąższu, łyżką drążę miąższ z upieczonej dyni i miksuję go blenderem na gładkie puree odmierzam potrzebną ilość, resztę puree można trzymać w lodówce i wykorzystać w przeciągu 3 dni do innych potraw :-)przepis zaczerpnęłam od P.Asi z Kwestii Smaku, którą serdecznie pozdrawiam )))