ßßß Cookit - przepis na "Brioszka dyniowa"

"Brioszka dyniowa"

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 12 listopada 2014 r. Złocista pachnąca brioszka jest swoistego rodzaju panaceum na melancholię, często towarzyszącą jesieni. Szczególnie podczas pieczenia, gdy cały dom wypełnia się najmilszym zapachem drożdżowej bułeczki . Maślany aromat jest tylko uwerturą, jej wygląd sprężystość, lekkość, puszystość, bogaty smak, stanowi całość doskonałą. Przygotowanie jest bardzo proste. Aż trudno uwierzyć, że połączenie prostych składników takich jak: mąka drożdże, jajka, masło i puree z dyni może być tak zachwycające. Kocham ciasto drożdżowe, bo nigdy nie zawodzi i wszystkim bardzo smakuje. Wiem, że nie będę oryginalna, ale po raz kolejny powiem, że "wielkość tkwi w prostocie" . Bardzo zachęcam i serdecznie pozdrawiam :-)
Brioszka dyniowa Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 9 listopada . Pyszna brioszka dyniowa! Ten wypiek jest cudownym sposobem na wykorzystanie dyni. To warzywo solo, ma nieciekawy smak, ale w połączeniu z odpowiednio dobranymi składnikami, nadaje charakteru, barwy, wilgotności i fenomenalnego smaku - polecam !!!
Oceny: 5 , 0
Czas przygotowania: 10 godz. Czas pieczenia: 20 min Łączny czas: 10 godz. i 20 min
Liczba porcji: 16
Rozmiar porcji: 1 bułeczka
Składniki:
puree z upieczonej dyni* : 200 g (1 szklanka 250 ml)
świeże drożdże : 35 g (mogą być suche - instant - 10 g)
ciepłe mleko : 100 ml
mąka tortowa (użyłam Lubelli): 380 g
cukier : 60 g
sól morska : szczypta
jajka : 3
miękkie masło : 150 g
do posmarowania:
żółtko : 1
mleko : 1 łyżka
opcjonalnie do nadzienia:
dobre powidła śliwkowe lub morelowe lub dobry dżem pomarańczowy : 16 łyżeczek
Przygotowanie:
najpierw piekę dynię i miksuję blenderem na puree*, odmierzam potrzebną ilość
wszystkie składniki na ciasto mają mieć temperaturę pokojową
drożdże kruszę do kubka, dodaję 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki,wlewam ciepłe mleko, mieszam i odstawiam
kubek wstawiam do garnka z bardzo ciepłą wodą (rozczyn musi się szybko i mocno spieniać, piana ma być gęsta jeśli tak się nie stanie, wówczas najlepiej spróbować z nowym rozczynem
przesiewam mąkę do dużej misy, dodaję cukier, rozczyn z drożdży, sól zaczynam miksować mieszadłem (można mieszać drewnianą łyżką lub zagniatać ręką jednocześnie wbijam kolejno po 1 jajku cały czas miksując (mieszając lub zagniatając)
następnie wyrabiam ciasto ręką (można mikserem - hakiem) przez około 10-15 minut
później dodaję stopniowo masło i wyrabiam przez kolejne 5-10 minut na koniec ciasto ma być gładkie i błyszczące, ma być śliskie i odklejać się od dłoni
gdy ciasto będzie już wyrobione, dodaję puree z dyni (może być ciepłe, ale nie zimne) i wyrabiam razem do czasu uzyskania jednolitego ciasta
przykrywam miskę z ciastem ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub dłużej - do 1,5 godziny
ciasto powinno około trzykrotnie zwiększyć swoją objętość, powinno się napuszyć
uderzam pięścią w ciasto, zagniatam ręką przez około 1 minutę
miskę przykrywam folią (talerzem) i wstawiam do lodówki na całą noc lub na około 2-6 godzin lub inny dowolny czas krótszy niż 24 godziny
wyjmuję ciasto z lodówki i wykładam je na stolnicę oprószoną mąką, chwilę wygniatam
zostawiam na około 1 godzinę, aż ciasto się zagrzeje (uzyska temperaturę pokojową) - jeśli było długo w lodówce, lub na około 1/2 godziny jeśli było krótko
dwie małe foremki keksowe o długości około 23 cm, czy np. 1 foremkę i tortownicę - 21 cm średnicy smaruję tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia
ciasto dzielę na 16 równych części, formuję z nich kuleczki, nadziewam powidłami śliwkowymi (każdą z części rozgniatam w dłoni na placuszek, do środka wkładam łyżeczkę powideł, lepię brzegi, formuję kuleczkę) i układam w foremkach w każdej ma się znaleźć po 8 kulek
pozostawiam do wyrośnięcia (w lekko nagrzanym piekarniku - 35oC, na około 1 godzinę (do 1 i 1/2 godziny)
piekarnik nagrzewam do 180 stopni
wyrośnięte bułeczki delikatnie smaruję roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i wstawiam do piekarnika
piekę przez 20 minut na złoty kolor
wyjmuję z piekarnika i po przestudzeniu (około 10 minut) odrywam ciepłe bułeczki
Smacznego :-)
Jak upiec dynię: około 2 kg dyni myję i kroję na około 6 części, usuwam pestki, kładę na blaszce skórką do dołu i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180oC, piekę przez około 1 godzinę, lub do czasu, aż dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo zagłębia się w miąższu, łyżką drążę miąższ z upieczonej dyni i miksuję go blenderem na gładkie puree odmierzam potrzebną ilość, resztę puree można trzymać w lodówce i wykorzystać w przeciągu 3 dni do innych potraw :-)
przepis zaczerpnęłam od P.Asi z Kwestii Smaku, którą serdecznie pozdrawiam )))
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/11/brioszka-dyniowa.html