Wykonanie
Składniki200 g (1 szklanka 250 ml) purée z upieczonej dyni35 g świeżych
drożdży (lub 10 g suchych
drożdży instant)100 ml ciepłego
mleka380 g
mąki tortowej60 g
cukruszczypta
soli3
jajka150 g miękkiego
masłaDo posmarowania:
żółtko + 1 łyżka
mlekaOpcjonalnie do nadzienia: 16 łyżeczek dobrych
powideł śliwkowych lub
morelowych lub dobrego
dżemu pomarańczowegoPrzygotowanieNajpierw upiec
dynię i zmiksować blenderem na purée, odmierzyć potrzebną ilość.Wszystkie składniki na ciasto mają
mieć temperaturę pokojową.
Drożdże pokruszyć do kubka, dodać 1 łyżeczkę
cukru i 1 łyżeczkę
mąki, wlać ciepłe
mleko, wymieszać i odstawić. Kubek wstawić do garnka z bardzo ciepłą
wodą (rozczyn musi się szybko i mocno spieniać, piana ma być gęsta. Jeśli się tak nie stanie, wówczas najlepiej spróbować z nowym rozczynem).Przesiać
mąkę do dużej misy, dodać
cukier,
sól, rozczyn z
drożdży. Zacząć miksować mieszadłem miksera lub mieszać drewnianą łyżką czy zagniatać ręką. Jednocześnie wbijać kolejno po 1
jajku cały czas miksując, mieszając lub zagniatając. Następnie wyrabiać ciasto mikserem (hakiem) lub ręką przez około 10 -15 minut. Później dodać stopniowo
masło i wyrabiać przez kolejne 5 - 10 minut. Na koniec ciasto ma być gładkie i błyszczące, ma być śliskie i odklejać się od dłoni.Gdy ciasto będzie już wyrobione, dodać purée z dyni (może być ciepłe, ale nie zimne) i wyrabiać razem do czasu uzyskania jednolitego ciasta.Przykryć miskę z
ciastem ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub dłużej, do 1,5 godziny. Ciasto powinno około trzykrotnie zwiększyć swoją objętość, powinno się napuszyć.Uderzyć pięścią w ciasto, zagniatać ręką przez około 1 minutę, miskę przykryć talerzem lub folią i wstawić do lodówki na całą noc lub na około 2 - 6 godzin lub inny dowolny czas krótszy niż 24 godziny.Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć je na stolnicę oprószoną
mąką. Chwilę powygniatać. Zostawić na około 1 godzinę aż ciasto się zagrzeje (jeśli ciasto było długo w lodówce) lub na około 1/2 godziny jeśli było krótko.Dwie małe foremki keksowe (o długości około 23 cm) wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto pokroić nożem na 16 równych części, uformować z nich kuleczki i układać w foremkach (jeśli decydujemy się na nadzienie - każdą z części rozgnieść w dłoni na placuszek, do środka włożyć łyżeczkę powideł, zlepić brzegi i uformować kuleczkę). W każdej ma się znaleźć po 8 kulek. Pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (do 1 i 1/2 godziny).Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto delikatnie posmarować roztrzepanym
żółtkiem z
mlekiem i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut na złoty kolor. Wyjąc z piekarnika i po przestudzeniu (około 10 minut) można już odrywać ciepłe bułeczki.Wskazówki* Jak upiec
dynię : około 2 kg dyni umyć i pokroić na około 6 części, usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż
dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu). Łyżką wydrążyć miąższ z upieczonej dyni i zmiksować go blenderem na gładkie purée. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę puree można trzymać w lodówce i wykorzystać w przeciągu 3 dni do innych potraw .