Wykonanie
Przepyszna! lekka,puszysta struktura,nawet na drugi dzień,jeśli uda Wam się powstrzymać od zjedzenia całości od razu,zachowuje świeżość i smak:) Ja zakochałam się w tym przepisie,bo jeśli
śledzicie moje poczynania z
ciastem drożdżowym,to wiecie doskonale,że często sprawiało mi ono przykre niespodzianki.Drożdżówkę piekłam już drugi raz,pierwszym razem zgodnie z pomysłem Patyśki,od której mam przepis(źródło - tu),upiekłam odrywane bułeczki,za drugim razem,chciałam,żeby było szybciej więc zrobiłam drożdżówkę z
dżemem zamiast
jagód.Zapraszam:)
50 dkg
mąki - użyłam typ 550 do wypieków
drożdżowych14 dkg
cukru6 - 7 dkg świeżych
drożdży8 dkg
masła - rozpuszczam i studzę1/2 szkl. letniego
mleka do zaczynuok.2/3 szkl.
mleka do ciasta właściwego1
jajko2
żółtkaszczypta
soli do zaczynu
dżem - użyłam z
czarnej porzeczkiMasło rozpuszczam w rondelku i zostawiam do wystudzenia.Pół szklanki
mleka przelewam do większego pojemnika,rozkruszam
drożdże,dodaję
cukier i łyżeczkę
mąki,mieszam,przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.Zaczyn bardzo szybko zwiększa objętość.W międzyczasie miksuję
jajko,
żółtka,
sól i
cukier na pyszystą masę.Gdy zaczyn jest dobrze wyrośnięty(conajmniej podwoił objętość),dodaję go do
mąki wraz z utartą masą jajeczną i wyrabiam mikserem z hakami stopniowo dolewając pozostałe 2/3 szkl.
mleka,aż do uzyskania jednolitej elastycznej konsystencji,zwartej,ale nie za twardej.
Mleko proponuję dolewać w małych porcjach obserwując konsystencję masy,czasem ta ilość
mleka jest zbyt duża i trzebaby dodać
mąki.Wyrobione ciasto(jest nieco kleiste)przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.U mnie zajęło to ok.1 godziny aż podwoiło swoją objętość.Na blaszkę wykładam papier do pieczenia,lekko natłuszczam i wykładam ciasto.Na wierzch wkładam łyżeczką
dżem lekko wciskając w ciasto.Ponownie przykryte odstawiam do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni(bez termoobiegu) i piekę 25 min.Smacznego!!!