ßßß Cookit - przepis na Tarta truskawkowa z bezą

Tarta truskawkowa z bezą

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 9 lipca 2014 r. Jestem maniaczką truskawek . Te pulchne czerwone jagody, zdobione zieloną szypułką, kojarzą mi się z piękną panną w koralach. Najlepiej smakują zerwane prosto z krzaczka, ale domowe wypieki w ich asyście również radują serce i duszę. Nadają pięknego letniego klimatu, orzeźwiają i wzbogacają smak. Do tej pory nie zwracałam szczególnej uwagi na źródło pochodzenia, ale odkąd prowadzę bloga, mentalność zmieniła się
diametralnie. Tymi truskawkami naprawdę mogę się poszczycić, są idealne, bo z ekologicznego, zaprzyjaźnionego gospodarstwa i "nie pryskane" . Takie owoce bardzo inspirują do działania. Tym razem postawiłam na truskawkową tartę z bezą . Genialnie kruche ciasto, wypełnione lekko kwaskowatymi truskawkami, które przełamują słodycz delikatnej bezy . Piękna beza z wierzchu chrupiąca, w środku piankowata jest obiektem moich fascynacji, zachwyca wyglądem i nadaje filigranowego tchnienia. Niezwykły smak i truskawkowy zapach tarty sprawia, że idealnie wpasowuje się w gorące, letnie dni :):):)
Tarta truskawkowa z bezą Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 7 lipca . Wakacyjna tarta truskawkowa z bezą! Ciasto ma wyrazisty smak truskawek i idealnie sprawdza się jako wakacyjny deser. Konsumpcja tej tarty powinna się odbywać wśród śpiewu ptaków, delikatnego szumu drzew i soczystej zieleni, na tarasie, lub w ogródku :):):)
Oceny: 5 , 0
Czas przygotowania: 1 godz. i 30 min Czas pieczenia: 48 min Łączny czas: 2 godz. i 18 min
Liczba porcji: 8
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
Przepis pochodzi stąd :):):)
Spód:
mąka : 180 g
cukier puder : 2 łyżki (dałam jedną łyżkę i było w sam raz)
sól morska : mała szczypta
masło (zimne): 100 g
żółtko : 1
zimna woda : 1 łyżka
Tru skawki:
truskawki (najlepiej twardsze, mniej dojrzałe): 300 g
kisiel truskawkowy w proszku (może być mąka ziemniaczana): 3 łyżki (mąka ziemniaczana - 3 łyżki)
marmolada o smaku truskawkowym lub dżem truskawkowy : 5 łyżek
Beza:
białka (L): 3
cukier : 150 g
mąka ziemniaczana : 2 łyżeczki
Przygotowanie:
Spód:
formę na tartę o średnicy 24 cm smaruję masłem
mąkę łączę z cukrem i solą, dodaję pokrojone na kawałeczki masło i rozcieram ciasto palcami ( można mikserem, mieszadłem), aż powstaną drobne okruszki ciasta
następnie dodaję żółtko oraz wodę i dalej zagniatam ciasto ręką łącząc składniki w jednolite i gładkie ciasto
zawijam kulę z ciasta w folię i wkładam do lodówki na godzinę
ciasto wałkuję pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypanymi mąką
wykładam ciastem dno i boki formy, papier odklejam i wyrzucam
spód dziurkuję widelcem
i wstawiam do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190oC (góra i dół bez termoobiegu)
ciasto (spód i boki) okrywam folią aluminiową, na spód wysypuję groch (może być sucha fasola lub ryż) piekę przez 15 minut
następnie zdejmuję obciążenie i folię i piekę jeszcze przez około 13 minut na złoty kolor
Beza:
piekarnik nagrzewam do 180oC (góra i dół bez termoobiegu)
białka wlewam do miski i ubijam mikserem na sztywną pianę
następnie dodaję po łyżce cukier, cały czas ubijając (nie wolno zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać)
po dodanym cukrze ubijam białka jeszcze przez 2-3 minuty, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną
Truskawki:
umyte pod bieżącą wodą, odszypułkowane, dokładnie osuszone truskawki kroję na kawałki i mieszam z kisielem (proszkiem) na kruchym spodzie smaruję marmoladę, układam truskawki, wykładam pianę z białek i wstawiam do nagrzanego piekarnika
piekę przez 20 minut, aż beza będzie z wierzchu lekko zrumieniona
wyjmuję i dokładnie studzę
po całkowitym wystudzeniu kroję, ciepła tarta ma bardziej płynne nadzienie, które w miarę studzenia tężeje
Smacznego!!!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/07/tarta-truskawkowa-z-beza.html