ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 9 lipca 2014 r. Jestem maniaczką truskawek . Te pulchne czerwone jagody, zdobione zieloną szypułką, kojarzą mi się z piękną panną w koralach. Najlepiej smakują zerwane prosto z krzaczka, ale domowe wypieki w ich asyście również radują serce i duszę. Nadają pięknego letniego klimatu, orzeźwiają i wzbogacają smak. Do tej pory nie zwracałam szczególnej uwagi na źródło pochodzenia, ale odkąd prowadzę bloga, mentalność zmieniła siędiametralnie. Tymi truskawkami naprawdę mogę się poszczycić, są idealne, bo z ekologicznego, zaprzyjaźnionego gospodarstwa i "nie pryskane" . Takie owoce bardzo inspirują do działania. Tym razem postawiłam na truskawkową tartę z bezą . Genialnie kruche ciasto, wypełnione lekko kwaskowatymi truskawkami, które przełamują słodycz delikatnej bezy . Piękna beza z wierzchu chrupiąca, w środku piankowata jest obiektem moich fascynacji, zachwyca wyglądem i nadaje filigranowego tchnienia. Niezwykły smak i truskawkowy zapach tarty sprawia, że idealnie wpasowuje się w gorące, letnie dni :):):)Tarta truskawkowa z bezą Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 7 lipca . Wakacyjna tarta truskawkowa z bezą! Ciasto ma wyrazisty smak truskawek i idealnie sprawdza się jako wakacyjny deser. Konsumpcja tej tarty powinna się odbywać wśród śpiewu ptaków, delikatnego szumu drzew i soczystej zieleni, na tarasie, lub w ogródku :):):)Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 1 godz. i 30 min Czas pieczenia: 48 min Łączny czas: 2 godz. i 18 minLiczba porcji: 8Rozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:Przepis pochodzi stąd :):):)Spód:mąka : 180 gcukier puder : 2 łyżki (dałam jedną łyżkę i było w sam raz)sól morska : mała szczyptamasło (zimne): 100 gżółtko : 1zimna woda : 1 łyżkaTru skawki:truskawki (najlepiej twardsze, mniej dojrzałe): 300 gkisiel truskawkowy w proszku (może być mąka ziemniaczana): 3 łyżki (mąka ziemniaczana - 3 łyżki)marmolada o smaku truskawkowym lub dżem truskawkowy : 5 łyżekBeza:białka (L): 3cukier : 150 gmąka ziemniaczana : 2 łyżeczkiPrzygotowanie:Spód:formę na tartę o średnicy 24 cm smaruję masłemmąkę łączę z cukrem i solą, dodaję pokrojone na kawałeczki masło i rozcieram ciasto palcami ( można mikserem, mieszadłem), aż powstaną drobne okruszki ciastanastępnie dodaję żółtko oraz wodę i dalej zagniatam ciasto ręką łącząc składniki w jednolite i gładkie ciastozawijam kulę z ciasta w folię i wkładam do lodówki na godzinęciasto wałkuję pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypanymi mąkąwykładam ciastem dno i boki formy, papier odklejam i wyrzucamspód dziurkuję widelcem
i wstawiam do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190oC (góra i dół bez termoobiegu)ciasto (spód i boki) okrywam folią aluminiową, na spód wysypuję groch (może być sucha fasola lub ryż) piekę przez 15 minutnastępnie zdejmuję obciążenie i folię i piekę jeszcze przez około 13 minut na złoty kolorBeza:piekarnik nagrzewam do 180oC (góra i dół bez termoobiegu)białka wlewam do miski i ubijam mikserem na sztywną pianęnastępnie dodaję po łyżce cukier, cały czas ubijając (nie wolno zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać)po dodanym cukrze ubijam białka jeszcze przez 2-3 minuty, pod koniec dodając mąkę ziemniaczanąTruskawki:
umyte pod bieżącą wodą, odszypułkowane, dokładnie osuszone truskawki kroję na kawałki i mieszam z kisielem (proszkiem) na kruchym spodzie smaruję marmoladę, układam truskawki, wykładam pianę z białek i wstawiam do nagrzanego piekarnikapiekę przez 20 minut, aż beza będzie z wierzchu lekko zrumienionawyjmuję i dokładnie studzępo całkowitym wystudzeniu kroję, ciepła tarta ma bardziej płynne nadzienie, które w miarę studzenia tężeje

Smacznego!!!