Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 9 lipca 2014 r. Jestem maniaczką
truskawek . Te pulchne czerwone
jagody, zdobione zieloną szypułką, kojarzą mi się z piękną panną w koralach. Najlepiej smakują zerwane prosto z krzaczka, ale domowe wypieki w ich asyście również radują
serce i duszę. Nadają pięknego letniego klimatu, orzeźwiają i wzbogacają smak. Do tej
pory nie zwracałam szczególnej uwagi na źródło pochodzenia, ale odkąd prowadzę bloga, mentalność zmieniła siędiametralnie. Tymi
truskawkami naprawdę
mogę się poszczycić, są idealne, bo z ekologicznego, zaprzyjaźnionego gospodarstwa i "nie pryskane" . Takie
owoce bardzo inspirują do działania. Tym razem postawiłam na
truskawkową tartę z
bezą . Genialnie kruche ciasto, wypełnione lekko kwaskowatymi
truskawkami, które przełamują
słodycz delikatnej
bezy . Piękna
beza z wierzchu chrupiąca, w środku piankowata jest obiektem moich fascynacji, zachwyca wyglądem i nadaje filigranowego tchnienia. Niezwykły smak i
truskawkowy zapach tarty sprawia, że idealnie wpasowuje się w gorące, letnie dni :):):)
Tarta truskawkowa z
bezą Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 7 lipca . Wakacyjna
tarta truskawkowa z
bezą! Ciasto ma wyrazisty smak
truskawek i idealnie sprawdza się jako wakacyjny deser. Konsumpcja tej tarty powinna się odbywać wśród śpiewu ptaków, delikatnego szumu drzew i soczystej zieleni, na tarasie, lub w ogródku :):):)Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 1 godz. i 30 min Czas pieczenia: 48 min Łączny czas: 2 godz. i 18 minLiczba porcji: 8Rozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:Przepis pochodzi stąd :):):)Spód:
mąka : 180 g
cukier puder : 2 łyżki (dałam jedną łyżkę i było w sam raz)
sól morska : mała szczypta
masło (zimne): 100 g
żółtko : 1zimna
woda : 1 łyżkaTru
skawki:
truskawki (najlepiej twardsze, mniej dojrzałe): 300 g
kisiel truskawkowy w proszku (może być
mąka ziemniaczana): 3 łyżki (
mąka ziemniaczana - 3 łyżki)
marmolada o smaku
truskawkowym lub
dżem truskawkowy : 5 łyżek
Beza:
białka (L): 3
cukier : 150 g
mąka ziemniaczana : 2 łyżeczkiPrzygotowanie:Spód:formę na tartę o średnicy 24 cm smaruję
masłemmąkę łączę z
cukrem i
solą, dodaję pokrojone na kawałeczki
masło i rozcieram ciasto palcami ( można mikserem, mieszadłem), aż powstaną drobne okruszki ciastanastępnie dodaję
żółtko oraz
wodę i dalej zagniatam ciasto ręką łącząc składniki w jednolite i gładkie ciastozawijam kulę z ciasta w folię i wkładam do lodówki na godzinęciasto wałkuję pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypanymi
mąkąwykładam
ciastem dno i boki formy, papier odklejam i wyrzucamspód dziurkuję widelcem

i wstawiam do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190oC (góra i dół bez termoobiegu)ciasto (spód i boki) okrywam folią aluminiową, na spód wysypuję
groch (może być
sucha fasola lub
ryż) piekę przez 15 minutnastępnie zdejmuję obciążenie i folię i piekę jeszcze przez około 13 minut na złoty kolor
Beza:piekarnik nagrzewam do 180oC (góra i dół bez termoobiegu)
białka wlewam do miski i ubijam mikserem na sztywną pianęnastępnie dodaję po łyżce
cukier, cały czas ubijając (nie wolno zmniejszać ilości
cukru, bo
beza może się nie udać)po dodanym cukrze ubijam
białka jeszcze przez 2-3 minuty, pod koniec dodając
mąkę ziemniaczanąTruskawki:

umyte pod bieżącą
wodą, odszypułkowane, dokładnie osuszone
truskawki kroję na kawałki i mieszam z
kisielem (proszkiem) na kruchym spodzie smaruję
marmoladę, układam
truskawki, wykładam pianę z
białek i wstawiam do nagrzanego piekarnikapiekę przez 20 minut, aż
beza będzie z wierzchu lekko zrumienionawyjmuję i dokładnie studzępo całkowitym wystudzeniu kroję, ciepła
tarta ma bardziej płynne nadzienie, które w miarę studzenia tężeje



Smacznego!!!