Wykonanie
SkładnikiSpód:180 g
mąki2 łyżki
cukru pudrumała szczypta
soli100 g
masła, zimnego1
żółtko1 łyżka zimnej
wodyTruskawki:300 g
truskawek (mogą być twardsze, mniej dojrzałe)3 łyżki
kisielu truskawkowego w proszku (użyłam
kisielu z kawałkami
owoców) lub 3 łyżki
mąki ziemniaczanej5 łyżek
marmolady o smaku
truskawkowym lub
dżemu truskawkowegoBeza:3 duże (L)
białka150 g
cukru2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejPrzygotowanieSpód: formę na tartę o średnicy około 24 cm wysmarować
masłem.
Mąkę połączyć z
cukrem i
solą, dodać pokrojone na kawałeczki
masło i zmiksować mikserem (mieszadłem) aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać ciasto palcami), następnie dodać
żółtko oraz wlać
wodę i dalej miksować lub zagniatać ciasto ręką łącząc składniki w jednolite i gładkie ciasto. Zawinąć kulę z ciasta w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypanymi
mąką, wyłożyć
ciastem dno i boki formy, papier odkleić i wyrzucić. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Ciasto (spód i boki) okryć folią aluminiową, na spód wysypać
suchą fasolę,
ryż lub inne obciążenie np. kawałki
jabłek. Piec przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie i folię i piec jeszcze przez około 13 minut na złoty kolor.
Beza: piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Białka wlać do miski i ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce
cukier cały czas ubijając (nie wolno zmniejszać ilości
cukru, bo
beza może się nie udać). Po dodanym cukrze ubijać
białka jeszcze przez 2 - 3 minuty, pod koniec dodając
mąkę ziemniaczaną.
Truskawki: dokładnie osuszone
truskawki pokroić na kawałki i wymieszać z
kisielem (proszkiem) lub
mąką ziemniaczaną.Na kruchym spodzie rozsmarować
marmoladę, ułożyć
truskawki, wyłożyć pianę z
białek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut aż
beza będzie z wierzchu lekko zrumieniona. Wyjąć i dokładnie ostudzić. Kroić najlepiej dopiero po całkowitym ostudzeniu, ciepła
tarta będzie miała bardziej płynne nadzienie, które z czasem trochę gęstnieje.
