Wykonanie

To ciasto jest idealne dla wszystkich którzy mają ochotę na coś bardzo słodkiego i pysznego. Jest ono łatwe do zrobienia i bardzo dobrze się prezentuje. Przepis na formę o średnicy około 20 cm.Składniki:Ciasto:200 g
mąki2 łyżki
cukru pudru100 g
masła1
żółtkoszczypta
soli2-3 łyżki zimnej
wodyNadzienie:400 g
truskawek3 łyżki
kisielu truskawkowego6 łyżek
konfitury truskawkowejBeza:4 -5
białek200 g
cukru2 łyżeczki
maki ziemniaczanejWykonanie:
Mąkę przesiać przez sito, dodać
cukier puder i
sól, wymieszać.Do
mąki dodać
masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z
mąką. Następnie dodać
żółtko i
wodę, szybko zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min.Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki wysmarowanej
masłem formy.Ciasto obciążyć (wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać np.
fasolą), Piec ok. 10 minut w temperaturze 180 o C.Zdjąść obciążenie i piec jeszcze przez około 15 minut.
Truskawki umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z
kisielem.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać
cukier po 1 łyżeczce cały czas ubijając, następnie ubijać jeszcze przez około 3 minuty. Dodać
mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować.Spód ciasta posmarować
konfiturą, wyłożyć
truskawki a na koniec wyłożyć pianę z
białek. temperaturze 180 o C przez około 25 - 30 minut aż
beza się zarumieni.









