ßßß Cookit - przepis na Ciasto Truskawkowe z Bezą

Ciasto Truskawkowe z Bezą

nazwa

Wykonanie

To ciasto jest idealne dla wszystkich którzy mają ochotę na coś bardzo słodkiego i pysznego. Jest ono łatwe do zrobienia i bardzo dobrze się prezentuje. Przepis na formę o średnicy około 20 cm.
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki
2 łyżki cukru pudru
100 g masła
1 żółtko
szczypta soli
2-3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
400 g truskawek
3 łyżki kisielu truskawkowego
6 łyżek konfitury truskawkowej
Beza:
4 -5 białek
200 g cukru
2 łyżeczki maki ziemniaczanej
Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier puder i sól, wymieszać.
Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki wysmarowanej masłem formy.
Ciasto obciążyć (wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać np. fasolą), Piec ok. 10 minut w temperaturze 180 o C.
Zdjąść obciążenie i piec jeszcze przez około 15 minut.
Truskawki umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z kisielem.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier po 1 łyżeczce cały czas ubijając, następnie ubijać jeszcze przez około 3 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować.
Spód ciasta posmarować konfiturą, wyłożyć truskawki a na koniec wyłożyć pianę z białek. temperaturze 180 o C przez około 25 - 30 minut aż beza się zarumieni.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2013/07/ciasto-truskawkowe-z-beza.html