Wykonanie
Kajzerki
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 23 maja 2014 r. Te magiczne bułeczki mają swoją historię. Powstały prawdopodobnie na cześć cesarza Franciszka Józefa I, zrobione przez wiedeńskiego mistrza piekarskiego. Podobno mistrz nazywał się Kayser. Niektórzy jednak uważają, że nazwa tego pysznego drobiazgu pochodzi od kształtu bułeczki, naciętej z wierzchu pięciokrotnie, przypominającego nieco koronę cesarza. Kaiser w rzeczy samej, to cesarz, więc tak na prawdę nie wiadomo jaka jest właściwa etymologia.
Kajzerkiprzygotowałam pierwszy raz i jestem z nich bardzo zadowolona, są mięciutkie, maślane, z wierzchu lekko chrupiące o pięknym złocistym zabarwieniu. Podczas pieczenia w całym domu unosi się cudowny zapach
drożdżowego ciasta, który we mnie rozbudził wspomnienia z dawnych lat. Kiedyś babcia piekła
chleb i
bułki w specjalnym
chlebowym piecu. Zawsze zakradałyśmy się z siostrami, by ukroić sobie jeszcze ciepłą piętkę, posmarować
masłem, które rozkosznie się topiło, a
potem pałaszować. To były piękne czasy, a jakie to było pyszne jedzenie. Domowe
bułki bez sztucznych konserwantów, spulchniaczy, polepszaczy, barwników, jak ja kocham wiedzieć, co jem.
Bułki idealne na śniadanie, najlepsze po wyjęciu z piekarnika są bardzo proste i tanie do wykonania - gorąco zachęcam :)))
Kajzerki Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 21 maja . Domowe
kajzerki! Nigdy nie sądziłam, że kiedykolwiek
będę piec
bułki, chociaż w głębi duszy ciekawa byłam tego wypieku. A wiecie co mnie najbardziej urzekło? Zaplatanie bułeczek, które jest przeurocze :)))Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 20 min Łączny czas: 2 godz. i 20 minLiczba porcji: 10 bułeczekSkładniki:Przepis zaadaptowałam stąd :)
mąka pszenna : 350 g
mąka ziemniaczana : 60 g
cukier : 20 g
sól morska : 1 i 1/2 łyżeczki
jajko : 1
mleko : 230 mlświeże
drożdże : 30 gmiękkie
masło : 40 g
jajko : 1 (do posmarowania)
śmietana 18% : 1 łyżka (wymieszana z
jajkiem do posmarowania)
mak : do posypaniamielona
słodka papryka : do posypaniaPrzygotowanie:
mąki mieszam z
cukrem i
soląmleko delikatnie podgrzewam, rozpuszczam w nim
drożdże i łączę z pozostałymi składnikamizagniatam miękkie, sprężyste ciasto - około 10-15 minutrękoma z ciasta formuję kulę, smaruję ją delikatnie
olejem roślinnym (może być dodatkowe roztopione
masło) przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrastania na godzinęwyrośnięte ciasto dzielę na porcje o wadze 70-80 g z każdej formuję wałek ciasta o długości 30 cm

trzymając koniec wałka, robię podwójną pętelkę na wałku z ciasta


zawijam oba końce pod spód

bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia w tym czasie nagrzewam piekarnik do 200oC
kajzerki smaruję
jajkiem wymieszanym ze
śmietaną i posypuję część
makiem, kilka
papryką, pozostałe pozostawiam bez dodatkówbułeczki można przyprószyć w zależności od preferencji:
solą w płatkach,
czarnuszką,
sezamem,
pestkami dyni, itp...wstawiam do piekarnika piekę około 20 minut



Smacznego !!!