Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 3 kwietnia 2014 r. Nie wiadomo dokładnie, gdzie sięgają korzenie pizzy . Przypuszcza się, że wypiek, który przypominał formą i smakiem dzisiejszą pizzę, podawali już starożytni Grecy. Następnie ten płaski
chleb posmarowany
oliwą i
czosnkiem oraz posypany
ziołami trafił do Rzymu, a później do Neapolu, gdzie został wzbogacony w
pomidory, które z czasem stały sięnieodłącznym elementem tego wyrobu. Jednym z najstarszych rodzajów pizzy jest Marinara, składająca się z
pomidorów,
oregano,
czosnku,
oliwy z oliwek oraz
bazylii. Jej nazwa wywodzi się od żeglarzy i ludzi morza, którzy żywili się nią wracając z połowów. Z blisko 200-letnią historią jest także pizza Margherita, której narodziny przypisuje się piekarzowi Raffaele Esposito. Na okazję przybycia do Neapolu królowej Włoch - Margherity Sabudzkiej, przygotował tę potrawę, która kolorystycznie nawiązywała do narodowych barw tego
kraju. Do najpopularniejszych pizz zalicza się również Qatro Stagioni (cztery
pory roku), Quatro Formaggi (z czterema rodzajami
sera) oraz
Napoli (neapolitańska).Nazwa pizza pochodzi od łacińskiego słowa picea, którym Rzymianie określali wypiekany w piecu bochenek
chleba złożony z
mąki i
wody. 9 lutego na całym świecie obchodzony jest Dzień Pizzy . Prezentowana przeze mnie pizza, może trochę odbiega wykonaniem od tradycyjnej, ale smak jest fantastyczny. Przygotowałam
pomidorowy sos z dość mocno wyczuwalnym akcentem
czosnkowym, którym zwieńczyłam cienki chrupiący placek usmażony na patelni, przykryłam plasterkami
salami, a wierzch otuliłam
serem. Wszystko wstawiłam do piekarnika, wystarczyła mała chwilka i pizza gotowa. U mnie wszystkim smakowała. Robiłam ją kilkakrotnie za każdym razem zwiększając ilości składników. Nie wiem do końca z czego to wynikało. Zastanawiam się, czy było jej tak mało, czy była aż tak dobra??? Skłaniam się ku drugiej sugestii. Gorąco zachęcam :-)Pizza z patelni Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 2 kwietnia . Domowa pizza z patelni!W grudniu 2010 roku, w stolicy Malty, Pizzeria
Margo ustanowiła rekord Guinessa na najdroższą pizzę świata. Poza tradycyjnymi składnikami znajdują się na niej
między innymi białe
trufle,
płatki 24 karatowego złota i
mozzarella di bufala, najbardziej ceniony
ser bawoli. Za rekordową pizzę w Polsce trzeba by zapłacić 8500 złotych.Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 10 min Czas pieczenia: 15 min Łączny czas: 25 minLiczba porcji: 2-3 osobySkładniki:Przepis pochodzi z książki "Pyszne 25" - A. StarmachCiasto:
mąka : 150 g
mąka : do podsypaniaciepła
woda : 75 ml
sól morska : 1/2 łyżeczki
oliwa z oliwek : 2 łyżeczkiSos:
pomidorki koktajlowe lub duże
pomidory : 10 lub 2
czosnek : 2 ząbki
ostra papryka : 1/2 łyżeczki
słodka papryka : 1/2 łyżeczki
sól morska : do smakuświeżo zmielony
czarny pieprz : 1/2 łyżeczkiDodatki:
salami : 6 plasterków
żółty ser : 4 plastry (można zetrzeć na tarce o drobnych oczkach)świeża
bazylia (użyłam suszonej): do dekoracjiPrzygotowanie:Sos:
pomidorki kroję w ćwiartki
czosnek obieram i siekam na drobno na patelni rozgrzewam odrobinę
oliwy, smażę na niej
czosnek, dodaję słodką i
ostrą paprykęskładniki mieszam, po czym dodaję
pomidorycałość smażę 5-7 minut i doprawiam do smakuCiasto: w misce mieszam wszystkie składniki ciastanastępnie przekładam je na stolnicę (może być blat kuchenny) i rozpłaszczam ręką z ciasta formuję cienki placek o średnicy patelni, jeśli ciasto będzie się lepić można podsypać
mąką i rozwałkować wałkiempatelnię mocno rozgrzewam, przekładam na nią ciasto i smażę, nie dodając tłuszczu (bo już jest w cieście), przez 5-6 minut, obracam ciasto i znów smażę 5-6 minutpiekarnik rozgrzewam do najwyższej temperatury (najlepiej w funkcji grilla) na ciasto nanoszę
sos pomidorowy, kładę na nim plasterki
salami i plastry
serawstawiam do piekarnika na 4-5 minut na wysoką, ale nie najwyższą półkę w piekarniku,przed podaniem dodaję posiekaną
bazyliępizza jest najlepsza, gdy jest gorąca !!!
tak wyglądała pizza z jednej porcji ;-)
tu już mamy podwójną porcję:-) Smacznego!