ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 28 listopada 2014 r. Wiele razy pisałam o mojej miłości do serników . Sernik dekadencki jest absolutnym faworytem wśród dotychczasowych serników . Sól z orzeszków ziemnych i masła orzechowego przełamuje subtelnie aksamitną słodycz masy serowej z białą czekoladą oraz słodzonym mlekiem skondensowanym. Czysta rozkosz dla zmysłów. Niskatemperatura pieczenia sernika sprawia, że jest piękny w aspekcie estetycznym i pyszny w kwestii smakowej. Pikanterii dodaje sos toffee, który wieńczy szczyt i finezyjnie spływa meandrami po całości. Jest bardzo sycący, ale pierwszy kawałek to uwertura, która trwa bardzo długo:-)Sernik dekadencki Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 27 lutego .Niesamowita fuzja smaków powoduje, że specjał fantastycznie rozpływa się w ustach:-)Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 2 godz. Łączny czas: 2 godz. i 30 minRozmiar porcji: 1 średni kawałek (jak na zdjęciu)Składniki: Przepis zaadaptowany stąd :-)Spód:ciastka owsiane lub pełnoziarniste Digestive polane czekoladą : ok. 250 gmasło orzechowe : 4-5 pełnych łyżek (ok. 175 g.)masło roztopione lub olej roślinny np. z orzeszków ziemnych : 2 łyżki lub 1 łyżka olejuMasa serowa:twaróg trzykrotnie zmielony lub serek ricotta : 500 gserek mascarpone : 250 gkremowy słony serek Philadelphia lub Twój Smak : 250 gmąka ziemniaczana lub pszenna : 3 łyżkisłodzone mleko skondensowane : 1/2 puszki (266 g)jajka : 5biała czekolada : 300 gdomowy cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii : 2 łyżki lub 2 łyżeczki ekstraktuWierzch:gęsta kwaśna śmietana homogenizowana 12 lub 18 % : 200 gserek Philadelphia (niekoniecznie): 125 gcukier puder : 3 łyżkiDekoracja:solone orzeszki ziemne, mogą być w miodzie : 75 gSos toffee:śmietanka kremowa 30% lub 36% : 1 szklankabrązowy cukier : 1/4 szklankipłynny miód : 1/4 szklankimasło : 1/4 szklankiPrzygotowanie:wszystkie składniki na sernik wyjmuję wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojowązdejmuję obręcz z tortownicy o średnicy 24 cm, na dno wykładam papier do pieczenia, zapinam obręcz, wypuszczając papier poza obręczSpód:ciasteczka kruszę (np. w melakserze lub tłuczkiem w misce, czy w woreczku)mieszam z masłem orzechowym i roztopionym masłemwykładam na dno i część boków tortownicy, mocno dociskam wstawiam do lodówki na czas przygotowania masy serowejMasa serowa:piekarnik nagrzewam do 175oC (grzałka górna i dolna bez termoobiegu)do misy miksera wkładam twaróg razem z serem mascarpone, serkiem Philadelphia lub Twój Smak oraz z mąką ziemniaczaną ucieram mieszadłem miksera przez około 2-3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładkastopniowo dodaję mleko skondensowanecały czas miksuję na małych obrotach miksera (starać się nie napowietrzać masy)wbijam kolejno jajka, miksując wolno przez około 15-30 sekund, po każdym dodanym jajkuczekoladę łamię na kostki i topię w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając masę serową miksuję z roztopioną czekoladą i waniliąmasę wykładam na schłodzony spód z ciasteczek, wyrównuję powierzchnię wstawiam do piekarnika i piekę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175oCnastępnie zmniejszam temperaturę do 120oC i piekę jeszcze przez 90 minutWierzch: w misce mieszam śmietanę z serkiem Philadelphia (jeśli go używamy) i cukrem pudremsernik wysuwam z piekarnika, rozprowadzam po powierzchni powstałą masę i wstawiam z powrotem do piekarnikapiekę przez 15 minutwyłączam piekarnik i studzę sernik przez 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie stopniowo otwieram drzwiczki i studzę sernikwyjmuję z piekarnika i ustawiam na kratce, całkowicie studzę zdejmuję obręcz z tortownicy i wstawiam sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 6 godzin, wstawiłam na całą noc w drugiej i kolejnej dobie przechowywania sernika, można go już okryć folią aluminiowąDekoracja:orzeszki ziemne siekam nożemwszystkie składniki sosu toffee umieszczam w rondelku i mieszając gotuję, gdy cukier się rozpuści, gotuję masę na małym ogniu przez około 15-20 minut lub do czasu, aż będzie gęstyod czasu do czasu mieszam i sprawdzam, czy masa nie przywiera do garnkasos studzęorzeszki mieszam z 1/4 sosu i dekoruję nimi wierzch sernikaresztą sosu polewam kawałki ciasta na talerzachsos można podgrzać przed użyciem
Smacznego!waniliowy;