ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 8 listopada 2013 r. Cudownie aromatyczna pełna pysznych warzyw potrawa . Nie wymaga ani dużo czasu, ani pracy, bo wszystkie składniki gotują się, duszą i pieką razem. W moim naczyniu znalazły się pyszne ziemniaczki, żółta jak słońce kukurydza, pan czosnek, orzeźwiający tymianek i podsmażona soczysta pierś . Taka kompozycja tworzy wspaniałe jesienne danie obiadowe, bardzo pożywne i zdrowe - polecam:-)Pieczona pierś z ziemniakami i kukurydzą z czosnkiem Autor opinii:Halina Joskowska, data przesłania: 6 listopada . Pyszna pieczona pierś z ziemniakami i kukurydzą z czosnkiem! Świetna rozgrzewająca potrawa w sam raz na jesienno-zimową porę. Oceny: 4,8Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 1 godz. Łączny czas: 1 godz. i 15 minLiczba porcji: 3-5 porcjiSkładniki:podwójna pierś kurczęca : 1sól morska : do smakuolej z orzechów arachidowych (może być z ziemnych lub masło klarowane): 1 łyżkamałe ziemniaczki : 10ząbki czosnku w łupinkach : 3-4kukurydza : 1 puszkatymianek : 4 gałązki lub 1 łyżeczka suszonegowrzący bulion : 3/4 szklankibiałe wino : 1/4 szklankimasło : 1 łyżka (mniej więcej)Przygotowanie:Bulion: Z kurczaka (lub z warzyw lub szybkiego bulionu z wody z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego, 1 łyżki oliwy, soli, pieprzu, 1 łyżeczki cukru, ewentualnie z dodatkiem łodyg natki pietruszki).Piersi osuszam dokładnie papierowym ręcznikiem. Jeśli były w lodówce, wcześniej doprowadzam je do temperatury pokojowej. Doprawiam solą morską, odkładam.Piekarnik nagrzewam do 200 stopni C.Ziemniaki obieram, kroję na 1/2 cm plasterki, płuczę w zimnej wodzie i dokładnie osuszam.Rozgrzewam olej na dużej patelni smażę piersi około 3-4 minuty, przewracam na drugą stronę i smażę jeszcze około 2-3 minuty, następnie przekładam do wcześniej przygotowanego żaroodpornego naczynia.Na patelnię wkładam ziemniaki oraz czosnek w łupinach, smażę około 3-4 minuty, przekładam do naczynia z kurczakiem.Fasolę odcedzam na sicie, przepłukuję zimną wodą, odsączam, dodaję do naczynia z kurczakiem i ziemniakami, wkładam tymianek i masło jeśli go używamy.Gotuję bulion lub wodę z dodatkami, wlewam do naczynia, przykrywam i wstawiam do piekarnika na 1 godzinę. W połowie pieczenia zdejmuję pokrywę.Wkładam kurczaka ziemniaki, kukurydzę na talerze i polewam dowolną ilością sosu. Można zagęścić rozgniatając kilka plasterków ziemniaków. Jeśli chcemy możemy dodać 2 łyżki śmietanki kremowej. Sos dodatkowo gęstnieje, kiedy jest podgrzewany np. na kolację:-)

Smacznego!