Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 8 listopada 2013 r. Cudownie aromatyczna pełna pysznych warzyw potrawa . Nie wymaga ani dużo czasu, ani pracy, bo wszystkie składniki gotują się, duszą i pieką razem. W moim naczyniu znalazły się pyszne ziemniaczki, żółta jak słońce
kukurydza, pan
czosnek, orzeźwiający
tymianek i podsmażona soczysta pierś . Taka kompozycja tworzy wspaniałe jesienne danie obiadowe, bardzo pożywne i zdrowe - polecam:-)Pieczona pierś z
ziemniakami i
kukurydzą z
czosnkiem Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 6 listopada . Pyszna pieczona pierś z
ziemniakami i
kukurydzą z
czosnkiem! Świetna rozgrzewająca potrawa w sam raz na jesienno-zimową
porę. Oceny: 4,8Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 1 godz. Łączny czas: 1 godz. i 15 minLiczba porcji: 3-5 porcjiSkładniki:podwójna pierś kurczęca : 1
sól morska : do smaku
olej z
orzechów arachidowych (może być z ziemnych lub
masło klarowane): 1 łyżkamałe ziemniaczki : 10ząbki
czosnku w łupinkach : 3-4
kukurydza : 1 puszka
tymianek : 4 gałązki lub 1 łyżeczka suszonegowrzący
bulion : 3/4 szklanki
białe wino : 1/4 szklanki
masło : 1 łyżka (mniej więcej)Przygotowanie:
Bulion: Z
kurczaka (lub z warzyw lub szybkiego
bulionu z
wody z dodatkiem 2 łyżek
sosu sojowego, 1 łyżki
oliwy,
soli,
pieprzu, 1 łyżeczki
cukru, ewentualnie z dodatkiem łodyg
natki pietruszki).Piersi osuszam dokładnie papierowym ręcznikiem. Jeśli były w lodówce, wcześniej doprowadzam je do temperatury pokojowej. Doprawiam
solą morską, odkładam.Piekarnik nagrzewam do 200 stopni C.
Ziemniaki obieram, kroję na 1/2 cm plasterki, płuczę w zimnej wodzie i dokładnie osuszam.Rozgrzewam
olej na dużej patelni smażę piersi około 3-4 minuty, przewracam na drugą stronę i smażę jeszcze około 2-3 minuty, następnie przekładam do wcześniej przygotowanego żaroodpornego naczynia.Na patelnię wkładam
ziemniaki oraz
czosnek w łupinach, smażę około 3-4 minuty, przekładam do naczynia z
kurczakiem.
Fasolę odcedzam na sicie, przepłukuję zimną
wodą, odsączam, dodaję do naczynia z
kurczakiem i
ziemniakami, wkładam
tymianek i
masło jeśli go używamy.Gotuję
bulion lub
wodę z dodatkami, wlewam do naczynia, przykrywam i wstawiam do piekarnika na 1 godzinę. W połowie pieczenia zdejmuję pokrywę.Wkładam
kurczaka ziemniaki,
kukurydzę na talerze i polewam dowolną ilością sosu. Można zagęścić rozgniatając kilka plasterków
ziemniaków. Jeśli chcemy możemy dodać 2 łyżki
śmietanki kremowej. Sos dodatkowo gęstnieje, kiedy jest podgrzewany np. na kolację:-)



Smacznego!