Wykonanie
Autor:
Halina JoskowskaOpublikowano: 10 kwietnia 2013 r.Ten deser ma nietypowy ale fantastyczny smak.
Suszona żurawina z dodatkiem
cukru powoduje idealną kompozycję
smakową. Zdecydowałam się na przygotowanie tego smaczku właśnie ze względu na niesamowite właściwości
żurawiny nie tylko smakowe, czy odżywcze ale może przede wszystkim lecznicze.
Owoce te są bogatym źródłem witaminy A i C, witamin z grupy B-kompleks. Zawierają karotenoidy,
sole mineralne, kwasy organiczne, a zwłaszcza kwas askorbinowy i
cytrynowy, które mają działanie przeciwgorączkowe i wzmacniają siły odpornościowe organizmu. Na tę
porę roku deser doskonały:-):-)
Jagody żurawiny zawierają również pektyny, garbniki, polifenole i anocyjany.
Owoc ten oprócz działania wzmacniającego ułatwia trawienie, korzystnie wpływa na pracę jelit i pobudza pracę trzustki.Polecam tę kompozycję miłośnikom deserków :-)Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 5 kwietnia .Pyszny deser z
suszoną żurawiną !!!:-)Jeśli lubicie połączenie
suszonej żurawiny z masą
serową składająca się z
jogurtu naturalnego i
białego sera oraz
pomarańcze i stanowiące bazę deseru nasączone
sokiem pomarańczowym okrągłe
biszkopty na pewno nie przejdziecie obojętnie obok tak skomponowanej
słodyczy.Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 30 min.Łączny czas: 3 godz.Liczba porcji: 5 porcji.Składniki:
Żurawina:
suszona żurawina : 200 g
woda : 100 mlświeżo wyciśnięty sok z
pomarańczy ( 2 sztuki ): 150 mlMasa serowa:
jogurt naturalny : 200 g
biały ser : 250 g
cukier : 4 łyżkikremówka ( użyłam 30 % ): 200 mlPoza tym: okrągłe
biszkopty : 1 paczuszka - nie pamiętam wagi, kupowałam w Lidlu
pomarańcze (obrane ze skórek i błon ): 3 sztukiPrzygotowanie:1.
Żurawinę przenoszę do małego garnka, zalewam
wodą i gotuję. Studzę i wlewam sok z
pomarańczy. Odstawiam na około 1 godzinę. Po tym czasie odcedzam. Soku nie wylewać.Masa serowa :2.
Biały ser z
jogurtem i
cukrem miksuję blenderem na bardzo gładką masę. Kremówkę ubijam na sztywno i delikatnie mieszam z
serem. Do szklanek wkładam na przemian dobrze nasączone w soku
biszkopty,
żurawinę i masę
serową. Na ostatnią warstwę
żurawiny układam
pomarańcze. Przykrywam masą
serową. Dekoracja - według uznania. Deser wstawiam do lodówki na co najmniej 2 godziny.
SMACZNEGO !!!SERDECZNOŚCI :-)Na koniec ważna informacja - szklanki muszą
mieć szerokie dno, wówczas
biszkopty ładnie się układają. Pozdrawiam :-)