ßßß
 
            
         Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 10 kwietnia 2013 r.Ten deser ma nietypowy ale fantastyczny smak.Suszona żurawina z dodatkiem cukru powoduje idealną kompozycję smakową. Zdecydowałam się na przygotowanie tego smaczku właśnie ze względu na niesamowite właściwości żurawiny nie tylko smakowe, czy odżywcze ale może przede wszystkim lecznicze. Owoce te są bogatym źródłem witaminy A i C, witamin z grupy B-kompleks. Zawierają karotenoidy, sole mineralne, kwasy organiczne, a zwłaszcza kwas askorbinowy i cytrynowy, które mają działanie przeciwgorączkowe i wzmacniają siły odpornościowe organizmu. Na tę porę roku deser doskonały:-):-) Jagody żurawiny zawierają również pektyny, garbniki, polifenole i anocyjany. Owoc ten oprócz działania wzmacniającego ułatwia trawienie, korzystnie wpływa na pracę jelit i pobudza pracę trzustki.Polecam tę kompozycję miłośnikom deserków :-)Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 5 kwietnia .Pyszny deser z suszoną żurawiną !!!:-)Jeśli lubicie połączenie suszonej żurawiny z masą serową składająca się z jogurtu naturalnego i białego sera oraz pomarańcze i stanowiące bazę deseru nasączone sokiem pomarańczowym okrągłe biszkopty na pewno nie przejdziecie obojętnie obok tak skomponowanej słodyczy.Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 30 min.Łączny czas: 3 godz.Liczba porcji: 5 porcji.Składniki:Żurawina:
Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 10 kwietnia 2013 r.Ten deser ma nietypowy ale fantastyczny smak.Suszona żurawina z dodatkiem cukru powoduje idealną kompozycję smakową. Zdecydowałam się na przygotowanie tego smaczku właśnie ze względu na niesamowite właściwości żurawiny nie tylko smakowe, czy odżywcze ale może przede wszystkim lecznicze. Owoce te są bogatym źródłem witaminy A i C, witamin z grupy B-kompleks. Zawierają karotenoidy, sole mineralne, kwasy organiczne, a zwłaszcza kwas askorbinowy i cytrynowy, które mają działanie przeciwgorączkowe i wzmacniają siły odpornościowe organizmu. Na tę porę roku deser doskonały:-):-) Jagody żurawiny zawierają również pektyny, garbniki, polifenole i anocyjany. Owoc ten oprócz działania wzmacniającego ułatwia trawienie, korzystnie wpływa na pracę jelit i pobudza pracę trzustki.Polecam tę kompozycję miłośnikom deserków :-)Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 5 kwietnia .Pyszny deser z suszoną żurawiną !!!:-)Jeśli lubicie połączenie suszonej żurawiny z masą serową składająca się z jogurtu naturalnego i białego sera oraz pomarańcze i stanowiące bazę deseru nasączone sokiem pomarańczowym okrągłe biszkopty na pewno nie przejdziecie obojętnie obok tak skomponowanej słodyczy.Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 30 min.Łączny czas: 3 godz.Liczba porcji: 5 porcji.Składniki:Żurawina: suszona żurawina : 200 gwoda : 100 mlświeżo wyciśnięty sok z pomarańczy ( 2 sztuki ): 150 mlMasa serowa:jogurt naturalny : 200 gbiały ser : 250 gcukier : 4 łyżkikremówka ( użyłam 30 % ): 200 mlPoza tym: okrągłe biszkopty : 1 paczuszka - nie pamiętam wagi, kupowałam w Lidlupomarańcze (obrane ze skórek i błon ): 3 sztukiPrzygotowanie:1. Żurawinę przenoszę do małego garnka, zalewam wodą i gotuję. Studzę i wlewam sok z pomarańczy. Odstawiam na około 1 godzinę. Po tym czasie odcedzam. Soku nie wylewać.Masa serowa :2. Biały ser z jogurtem i cukrem miksuję blenderem na bardzo gładką masę. Kremówkę ubijam na sztywno i delikatnie mieszam z serem. Do szklanek wkładam na przemian dobrze nasączone w soku biszkopty, żurawinę i masę serową. Na ostatnią warstwę żurawiny układam pomarańcze. Przykrywam masą serową. Dekoracja - według uznania. Deser wstawiam do lodówki na co najmniej 2 godziny.
suszona żurawina : 200 gwoda : 100 mlświeżo wyciśnięty sok z pomarańczy ( 2 sztuki ): 150 mlMasa serowa:jogurt naturalny : 200 gbiały ser : 250 gcukier : 4 łyżkikremówka ( użyłam 30 % ): 200 mlPoza tym: okrągłe biszkopty : 1 paczuszka - nie pamiętam wagi, kupowałam w Lidlupomarańcze (obrane ze skórek i błon ): 3 sztukiPrzygotowanie:1. Żurawinę przenoszę do małego garnka, zalewam wodą i gotuję. Studzę i wlewam sok z pomarańczy. Odstawiam na około 1 godzinę. Po tym czasie odcedzam. Soku nie wylewać.Masa serowa :2. Biały ser z jogurtem i cukrem miksuję blenderem na bardzo gładką masę. Kremówkę ubijam na sztywno i delikatnie mieszam z serem. Do szklanek wkładam na przemian dobrze nasączone w soku biszkopty, żurawinę i masę serową. Na ostatnią warstwę żurawiny układam pomarańcze. Przykrywam masą serową. Dekoracja - według uznania. Deser wstawiam do lodówki na co najmniej 2 godziny. SMACZNEGO !!!SERDECZNOŚCI :-)Na koniec ważna informacja - szklanki muszą mieć szerokie dno, wówczas biszkopty ładnie się układają. Pozdrawiam :-)
SMACZNEGO !!!SERDECZNOŚCI :-)Na koniec ważna informacja - szklanki muszą mieć szerokie dno, wówczas biszkopty ładnie się układają. Pozdrawiam :-)