Wykonanie
Kasza gryczana posiada dużo
białka, witamin z grupy B, składników mineralnych np: kwas foliowy, magnez, żelazo. Jest także bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Chociaż ma dosyć dużo kalorii jest produktem, który syci nas na dłużej.Zachęcam do wzbogacania w
kaszę naszego jadłospisu.

Składniki ( 4 porcje):120 g
kaszy gryczanej150 g
pieczarek1
cebula250 g półtłustego
twarogu1
jajkobułka tartaolej rzepakowypół
natki pietruszkisól,
pieprz1 łyżka
kaszy mannej1/
Kaszę gotujemy na sypko.2.
Pieczarki i
cebulę kroimy\w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym
oleju.3. Ostudzoną
kaszę łączymy z
twarogiem,
pieczarkami,
cebulą,
jajkiem i posiekaną
natką pietruszki, dodajemy
kaszę manną.4. Przyprawiamy masę
solą i
pieprzem.5. Formujemy kotlety, obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na
oleju.Składniki na sos:puszka
pomidorów w zalewie1
cebula2 ząbki
czosnkuolejtymianek,
bazylia,
sól,
pieprz, odrobina
ostrej papryki1. Pokrojone w drobną kostkę
cebulę i
czosnek smażymy na
oleju.2. Dodajemy rozgniecione
pomidory razem z zalewą.3. Dusimy przez ok. 20 minut.4. Przyprawiamy
tymiankiem,
bazylią,
pieprzem,
solą i
papryką.Smacznego! :)