Wykonanie
Dzisiaj danie obiadowe bezmięsne dla miłośników
buraków. Mamie bardzo smakowało z kleksem
jogurtu naturalnego, natomiast reszta rodziny (panowie) zjadła z płatkowymi kurczaczkami . Fajna odmiana.

Składniki:- 3 większe ugotowane
buraki,- 2-3 łyżki
kaszy manny,- 1
jajko,- 2
cebule,- 200 g
twarogu,- 3 ząbki
czosnku,-
natka pietruszki,-
sól,
pieprz,-
bułka tarta do obtoczenia,-
olej do smażenia.Sposób przygotowania:
Buraki zetrzeć na tarce jarzynowej,dolać trochę
wody (zależnie od soczystości
buraków),zagotować, wsypać
mannę i gotować do zgęstnienia.Odstawić do ostygnięcia.
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na
oleju. Do
buraków dodać rozdrobniony widelcem
twaróg,
cebulę,
jajko, utarty z
solą czosnek, posiekaną
natkę,
pieprz i ewentualnie trochę
bułki tartej,gdyby okazało się, że masa po wymieszaniu jest za luźna.Uformowane kotlety obtoczyć w
bułce i smażyć na
oleju.