ßßß Cookit - przepis na Risotto ze szpinakiem i kurczakiem

Risotto ze szpinakiem i kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Od pewnego czasu miałem ochotę zrobić risotto. Takie prawdziwe na białym winie, a nie ryż z warzywami:) Poszperałem trochę w internecie, sprawdziłem zawartość lodówki i zdecydowałem się na risotto ze szpinakiem i kurczakiem. Zakupiłem specjalny ryż (taki okrągły) i przystąpiłem do gotowania. Do risotto wybrałem białe wino Celebro France www.facebook.com/KlubCelebro . Doskonale pasowało do tej potrawy i z trudem udało mi się ocalić trochę do zrobienia zdjęcia:)
Składniki:
pierś z kurczaka
mrożone liście szpinaku – 1 opakowanie
słoiczek suszonych pomidorów
1 cebula
oliwa z oliwek do smażenia
0,5 kg ryżu do risotto
1,5 szklanki białego wina
3 szklanki bulionu
przyprawy: sól, pieprz, świeża bazylia, przyprawa do kurczaka
Pierś z kurczaka pokroiłem w cienkie paski, doprawiłem i odstawiłem na godzinę do lodówki. Cebulę pokroiłem w kostkę i zeszkliłem na oliwie z oliwek z dodatkiem soli i pieprzu. Szpinak wrzuciłem do garnka, dolałem odrobinę wody i zagotowałem na małym ogniu. Dodałem do niego cebulę, pokrojone pomidory oraz podsmażoną pierś z kurczaka. Ryż wypłukałem i wrzuciłem na rozgrzaną patelnię. Dodałem trochę oliwy z oliwek i jak się trochę podsmażył zalałem go białym winem. Gdy wino odparowało dodawałem stopniowo gorący bulion. W tym czasie szpinak z kurczakiem pyrkał sobie na małym ogniu pod przykryciem. Po tych zabiegach ryż był jeszcze trochę twardy, wymieszałem go w garnku ze szpinakiem, dodałem kilka listków bazylii (zgniecionych i porwanych na strzępy!), zdjąłem z ognia i przykryłem żeby wchłonął jeszcze sos który powstał ze szpinaku i kurczaka. Risotto wyszło wyśmienite. Szkodniki trochę kręciły nosem – „Tato, czy dodałeś do tego wodorosty?” – ale jak spróbowały, to im posmakowało:)
Źródło:http://gotujzmisiem.blogspot.com/2013/08/risotto-ze-szpinakiem-i-kurczakiem.html