Wykonanie
Od pewnego czasu miałem ochotę zrobić risotto. Takie prawdziwe na
białym winie, a nie
ryż z warzywami:) Poszperałem trochę w internecie, sprawdziłem zawartość lodówki i zdecydowałem się na risotto ze
szpinakiem i
kurczakiem. Zakupiłem specjalny
ryż (taki okrągły) i przystąpiłem do gotowania. Do risotto wybrałem
białe wino Celebro France www.facebook.com/KlubCelebro . Doskonale pasowało do tej potrawy i z trudem udało mi się ocalić trochę do zrobienia zdjęcia:)

Składniki:
pierś z kurczakamrożone liście
szpinaku – 1 opakowaniesłoiczek
suszonych pomidorów1
cebulaoliwa z oliwek do smażenia0,5 kg
ryżu do risotto1,5 szklanki
białego wina3 szklanki
bulionuprzyprawy:
sól,
pieprz, świeża
bazylia,
przyprawa do kurczakaPierś z kurczaka pokroiłem w cienkie paski, doprawiłem i odstawiłem na godzinę do lodówki.
Cebulę pokroiłem w kostkę i zeszkliłem na
oliwie z oliwek z dodatkiem
soli i
pieprzu.
Szpinak wrzuciłem do garnka, dolałem odrobinę
wody i zagotowałem na małym ogniu. Dodałem do niego
cebulę, pokrojone
pomidory oraz podsmażoną
pierś z kurczaka.
Ryż wypłukałem i wrzuciłem na rozgrzaną patelnię. Dodałem trochę
oliwy z oliwek i jak się trochę podsmażył zalałem go
białym winem. Gdy
wino odparowało dodawałem stopniowo gorący
bulion. W tym czasie
szpinak z
kurczakiem pyrkał sobie na małym ogniu pod przykryciem. Po tych zabiegach
ryż był jeszcze trochę twardy, wymieszałem go w garnku ze
szpinakiem, dodałem kilka listków
bazylii (zgniecionych i porwanych na strzępy!), zdjąłem z ognia i przykryłem żeby wchłonął jeszcze sos który powstał ze
szpinaku i
kurczaka. Risotto wyszło wyśmienite. Szkodniki trochę kręciły nosem – „Tato, czy dodałeś do tego wodorosty?” – ale jak spróbowały, to im posmakowało:)