Wykonanie
Bardzo lubię robić risotto. Nie jest to zbyt skomplikowane danie, ale trzeba chwilę „postać przy garach”. Można pokombinować z dodatkami, obowiązkowy jest
ryż,
wino i
bulion, a reszta zależy od pomysłowości kucharza. W koperkowej kuchni właśnie powstało risotto z
kurczakiem i
suszonymi pomidorami. Niby nic niezwykłego, ale przepis jest wart zapamiętania. Zapraszam na Risotto z
kurczakiem .Składniki:
Pierś z kurczakaSzklanka
ryżu do risotto1l
bulionu125ml
białego wina4
suszone pomidory w
oleju4 łyżki
oleju (najlepiej z zalewy po pomidorach)2
cebuleWykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę,
cebulę po obraniu i umyciu również w kostkę (nie musi być bardzo drobna).
Pomidory odsączone z zalewy kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy
olej, dodajemy
kurczaka,
cebulę i
pomidory. Smażymy na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż
cebula się zeszkli. W międzyczasie
bulion wlewamy do rondelka i gotujemy. Zostawiamy na maleńkim ogniu-
bulion powinien być ciągle gorący.Na patelnię wsypujemy
ryż, mieszamy aż cały dokładnie pokryje się
olejem, wtedy wlewamy
wino, mieszamy, a jak odparuje to zaczynamy stopniowo dolewać
bulion, po jednej łyżce wazowej. Wlewamy porcję
bulionu, mieszamy i dopiero jak
ryż wchłonie całość, to dolewamy kolejną porcję. Powinno zająć to ok. 25 minut.

