ßßß
- Zrobimy coś, co będzie na ASAP - odparł Felix - a jednocześnie nie będzie chińską zupką. Zapiekanka!Zastanowił się sekundę, po czym zaczął otwierać szafki i szuflady. Wykładał na blat składniki: cebulę, ziemniaki, paprykę, pomidora, czosnek, butelkę oliwy, kostkę smalcu, wędzony boczek, jajka, ser Gouda, tarty parmezan i suszony majeranek. Na koniec wyciągnął z lodówki półmetrowy kawałek kiełbasy.(...)- Jesteś pewien, że znasz algorytm pozwalający połączyć to wszystko w... pożywienie? - zapytał Net.- Spoko - uspokoił go Felix. - To zapiekanka. Wysoka temperatura zniweluje skutki ewentualnych błędów kulinarnych. Sprawdźmy tylko stan techniczny warzyw.(...)- Co to za przepis właściwie? - zapytała Nika, myjąc ręce.- Wymyśliliśmy go on-line - oznajmił po namyśle Felix. - Dzisiejsza impreza to właściwie są obchody z okazji odzyskania niepodległości przez nasz dom... Znaczy...z okazji wykopania stąd pasztetowej ciotki.- To może nazwiemy ją... - Net spojrzał na piekarnik - zapiekanka "cebulowa radość po rozstaniu"?(...)- Ja to nazywam "wielkie sprzątanie lodówki" - uśmiechnął się pan Bielecki.Rafał Kosik, Felix, Net i Nika oraz Pułapka NieśmiertelnościPomijając oryginalny przepis książkowy zastosowałem własne składniki:cebula dużajabłka - kilka małychpomidor100 g boczku wędzonegotarty żółty sermąka pszennamasłoCebulę kroimy na półkola. Jabłka w plasterki. Pomidora obieramy ze skóry i kroimy w plasterki. Boczek w plasterki. Mieszamy składniki w misce, solimy i przyprawiamy. W innej misce ugniatamy ser, masło i mąkę - powinna wyjść kruszonka.Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem. Wsypujemy składniki zapiekanki. Posypujemy kruszonką.Zapiekamy w gorącym piekarniku, aż będzie gotowe. Zajmie to około 1 godziny. Czas ten można skrócić, podsmażając uprzednio na patelni cebulę z jabłkami.Oczywiście, potrawa ta to typowe "czyszczenie lodówki", tak więc proporcje składników i ich dobór jest w zasadzie... dowolny.
Danie to można właściwie zabrać na piknik, a raczej przyrządzić na pikniku. Potrzebny nam będzie tylko odpowiedni kociołek na ognisko, w którym przyrządzimy naszą potrawę na bieżąco.