Wykonanie
Muszę przyznać, że straszliwie się zdziwiłam, kiedy zdałam sobie sprawę z tego, że tyle czasu istnieje blog, a nie pojawił się jeszcze na nim przepis na ciasto do pizzy!!Tego przepisu szukałam długo, początki były takie, że zaprosiwszy znajomych na pizzę domowej roboty, musieliśmy ratować się telefonem do najbliższej pizzerii, innym razem pizza wyszła dopiero w trzeciej próbie, co patrząc na czas wyrastania
ciasta drożdżowego oznaczało, że po ok 4 godzinach pracy. Jednym słowem - łatwo nie było.Ale od kiedy po raz pierwszy zrobiłam pizzę wg przepisu z książki pt. "Kuchnia włoska" (wyd. Olesiejuk) wiedziałam, że to ten przepis! Przede wszystkim to przepis na prawdziwie włoską pizzę, więc wszyscy miłośnicy miękkiej, czy grubej pizzy amerykańskiej nie będą zadowoleni. To przepis dla tych, którzy chcą przypomnieć sobie smak pizzy skosztowanej w klimacie śródziemnomorskim. Ciasto jest sztywne, chrupiące, czyli takie jakie powinno być :DDDodatkowym atutem jej przyrządzania jest to, że nie trzeba tego robić ręcznie, a za pomocą miksera :) Podane proporcje wystarczają na jedną standardową pizzę.Dzisiejsza pizza jest trochę w greckim klimacie, bo znalazły się na niej następujące składniki: passata pomidorowa,
oregano,
salami,
cebula,
papryka,
ser feta,
kukurydza,
oliwki i
ser. Taka pizza idealnie komponuje się z czerwonym, włoskim
winem,stąd też i na naszym
stole zagościło
wino Celebro .


Składniki:250 g
mąki20 g
drożdży125 ml letniej
wody1/2 łyżeczki
cukru2 łyżki
oliwy1/2 płaskiej łyżeczki
soliMąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wkruszyć tam
drożdże, wlać nieco
wody, dodać
cukier. Delikatnie wymieszać widelcem, zostawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Dodać
oliwę, resztę
wody,
sól i mikserem z końcówką do wyrabiania w ciągu ok. 5 minut wyrobić gładkie ciasto. Miskę przykryć i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyraźnie podwoi swoją objętość lekko posypać je
mąką, wyjąć z miski i jeszcze raz krótko zagnieść na posypanej
mąką stolnicy, a na końcu rozwałkować na okrągły placek, który najlepiej położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Na ciasto nakłożyć po kolei sos i pozostałe składniki, na wierzch
starty ser. Piec ok 20-25 minut w 200 stopniach.
