Wykonanie
Na 60. urodziny mojego taty zobligowałam się upiec ciasta. Długo się zastanawiałam co zrobić, na początku myślałam o jakiejś lekkiej piance i
biszkopcie z
galaretką,
potem zaczęłam kombinować na całego, przeglądać blogi z przepisami i kilka dni przed imprezą zakomunikowałam mężowi że planuję zrobić mega skomplikowany placek z
czekoladową bezą na wierzchu oraz wiosenny placek z bratkami zatopionymi w
galaretce. Wówczas
mężu, który uważa, że "nie stworzono jeszcze takiego ciasta, które by mu nie smakowało" zrobił kwaśną minę i stwierdził, że "on zielska jeść nie będzie". I wtedy zwątpiłam. Bo może właśnie wymyśliłam takie ciasto, które nie będzie smakować największemu łasuchowi słodkości, jakiego znam? Sprawdzę to innym razem, bo ciasto z bratkami wciąż chodzi mi po głowie, ale jednak stwierdziłam, że taka impreza nie jest ku takim eksperymentom najlepszą okazją.Wówczas postanowiłam że najlepiej będzie, gdy mąż
dokona wyboru. I padło na szreka. Ciasto jest przyjemnie lekkie, orzeźwiające i nie jest przesadnie słodkie. Jego wykonanie, pomimo wielu warstw nie jest zbyt skomplikowane a jego wygląd przyciąga uwagę i ciekawość. No i co najważniejsze: jest pyszne.Przepis zaczerpnęłam stąd . Nie zmieniałam w nim wiele, ale nie mogło się obyć bez pewnych modyfikacji.


Składniki:
Biszkopt:- 4
jajka- 4 łyżki
mąki- 4 łyżki
cukru- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 1/2łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżka
cukru waniliowego- szczypta
soliMasa zielona:- 900 ml zielonego soku (użyłam soku Pysio, ale może to być każdy inny zielony sok)- 3 budynie
waniliowe bez
cukru (na 1/2 l
mleka)Masa biała:- 400 ml
śmietanki 30%- 2
zielone galaretki- 2 łyżki
cukru pudru- duże opakowanie delicji
szampańskichOraz:- 2
galaretki zielone (ja dałam
agrestowe)
Biszkopt:Piekarnik rozgrzej do 180°C, formę wyłóż papierem do pieczenia. .
Jajka ubij ze szczyptą
soli, następnie stopniowo dodawaj
cukier wymieszany z
cukrem waniliowy. Gdy ciasto będzie już gęste i puszyste zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj obie
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia. Miksuj tylko do połączenia składników. Masę przelej do przygotowanej formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Ciasto piecz przez około 30 minut, po upieczeniu ciasto ostudź.Masa zielona:Wszystkie trzy budynie dokładnie rozpuść w 250 ml zielonego soku. Pozostały sok zagotuj (650 ml), wlej sok z rozpuszczonym
budyniem i szybko wymieszaj, aby nie powstały grudki. Gorący i gęsty
budyń wylej na zimny
biszkopt. Masę wyrównaj i odstaw do ostygnięcia.Masa biała:Do miseczki wlej 250 ml gorącej
wody, następnie wsyp dwie
zielone galaretki i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
Śmietankę ubij z
cukrem pudrem na puszystą, gęstą piankę, gdy
galaretka zacznie tężeć wlej ją do
śmietanki. Mieszaj do połączenia składników. Masę przełóż na zielony
budyń i wyrównaj.Ciasto wstaw do lodówki na kilka minut. Kiedy śmietankowa masa zacznie tężeć, ułóż na niej delicje, a następnie delikatnie je wciśnij w białą masę. Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
Zielone galaretki rozpuść w 600 ml gorącej
wody i przestudź. Gdy zacznie tężeć przelej ją na ciasto.Ciasto wstaw do lodówki, najlepiej na kilka godzin, by dobrze stężało.