ßßß
Zaintrygował mnie ten przepis w którymś z magazynów, zwłaszcza ta fasola, której jakoś nigdy nie jadłam w sałatkach .... i jakież było zaskoczenie, że to nawet jest JADALNE :) .... i DOBRE !Ta sałatka może spokojnie służyć za lunch .... lub dodatek do grillowanego mięsa czy ryby.W dodatku jest to wersja BEZGLUTENOWA .... więc zdrowo i kolorowo...Ze szklanką świeżego soku z selera i ogórka miałam naprawdę zdrowy i lekki lunch.Składniki:5 łyżek pesto bazyliowego (gotowego ze słoika lub przepis podaję poniżej)4 szklanki rukoli1 duża puszka białej fasoli (800g)1 szklanka tartego parmezanu150 g makaronu z brązowego ryżu1/4 szklanki orzeszków pinii1/2 łyżeczki soli1/4 szklanki octu z czerwonego winaPesto4 łyżki bazylii2 ząbki czosnku2 łyżki parmezanu1 łyżka orzeszków pinii1/2 szklanki oliwy1/2 łyżeczki soliszczypta pieprzuSkładniki na pesto wrzucamy do blendera i miksujemy na głądką masę, oliwę najlepiej dodać na końcu, kiedy twardsze składniki będą zmielone.Makaron należy ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, odcedzić i przelać zimną wodą.Ok. 5 łyżek pesto przekładamy do dużej miski, dolewamy ocet i energicznie łączymy razem. Dorzucamy odsączoną fasolę, makaron, parmezan i podprażone orzeszki pinii (część parmezanu i orzeszków można zostawić do posypania na wierzchu). Mieszamy wszystko ze sobą, aby pesto oblepiło makaron i składniki sałatki, na końcu dorzucamy umytą i osuszoną rukolę i doprawiamy solą. Mieszamy delikatnie.Sałatkę najlepiej schłodzić przed podaniem.