Wykonanie

Zaintrygował mnie ten przepis w którymś z magazynów, zwłaszcza ta
fasola, której jakoś nigdy nie
jadłam w sałatkach .... i jakież było zaskoczenie, że to nawet jest JADALNE :) .... i DOBRE !Ta
sałatka może spokojnie służyć za lunch .... lub dodatek do grillowanego
mięsa czy
ryby.W dodatku jest to wersja BEZGLUTENOWA .... więc zdrowo i kolorowo...Ze szklanką świeżego soku z
selera i
ogórka miałam naprawdę zdrowy i lekki lunch.Składniki:5 łyżek pesto
bazyliowego (gotowego ze słoika lub przepis podaję poniżej)4 szklanki
rukoli1 duża puszka
białej fasoli (800g)1 szklanka tartego
parmezanu150 g
makaronu z
brązowego ryżu1/4 szklanki
orzeszków pinii1/2 łyżeczki
soli1/4 szklanki
octu z
czerwonego winaPesto4 łyżki
bazylii2 ząbki
czosnku2 łyżki
parmezanu1 łyżka
orzeszków pinii1/2 szklanki
oliwy1/2 łyżeczki
soliszczypta
pieprzuSkładniki na pesto wrzucamy do blendera i miksujemy na głądką masę,
oliwę najlepiej dodać na końcu, kiedy twardsze składniki będą zmielone.
Makaron należy ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem
oliwy, odcedzić i przelać zimną
wodą.Ok. 5 łyżek pesto przekładamy do dużej miski, dolewamy
ocet i energicznie łączymy razem. Dorzucamy odsączoną
fasolę,
makaron,
parmezan i podprażone
orzeszki pinii (część
parmezanu i orzeszków można zostawić do posypania na wierzchu). Mieszamy wszystko ze sobą, aby pesto oblepiło
makaron i składniki sałatki, na końcu dorzucamy umytą i osuszoną
rukolę i doprawiamy
solą. Mieszamy delikatnie.
Sałatkę najlepiej schłodzić przed podaniem.