ßßß Cookit - przepis na Kostka Drobiowa do Zup

Kostka Drobiowa do Zup

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu wypatrzyłam ten świetny przepis na kostki u bistro mamy i w końcu wczoraj udało mi się je zrobić. Jestem nimi oczarowana ... a ten aromat w kuchni ...hmmm.
Pozostaje mi tylko wypróbować je w zupach i sosach, ale jestem pewna że sprawdzą się znakomicie, więc czem prędzej podaję przepis dalej :). Po co się faszerować sztucznymi konserwantami, skoro możemy mieć zdrowy odpowiednik ?
Składniki:
300 g mięsa z nóżek kurczaka ( ok. 6 nóżek)
1 pietruszka
3 marchewki
1/4 selera
1 por
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 gałązki pietruszki
2 gałązki kolendry
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/2 szklanki soli ( u mie himalajska różowa)
100 ml białego wina wytrawnego
100 ml wody
Wykonanie:
Mięso należy dokładnie umyć i poobcinać ze skórek i ścięgien , jest to żmudna i czasochłonna praca. Ja użyłam nóżek, ale następnym razem zastosuję udka - więcej mięsa niż kości. Rozdrobnić mięso w blenderze.
Warzywa starannie umyć i obrać - ja starłam wszystkie przy użyciu odpowiedniej przystawki w blenderze, można również pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarc. Mięso, warzywa i posiekane zioła przełożyć do garnka, wsypać sól, dolać wino i wodę (wodę można ominąć lub zmniejszyć). Gotować 30 min. na małym ogniu pod przykryciem. Ugotowane mięso i warzywa przekładamy ponownie do blendera i miksujemy dokładnie. Przekładamy do słoika i przechowywujemy w lodówce (po ostudzeniu) lub przekładamy do foremek na lód i wkładamy do zamrażarki (!!! u mnie po 20h w zamrażarce nadal nie zamarzły,więc czekam) ......no i się nie doczekałam, nie zamarzły :(
Stosowanie: 1-2 łyżeczki na 500 ml zupy
Źródło:http://ziolkowkuchni.blogspot.com/2014/02/kostka-drobiowa-do-zup.html