Wykonanie

Jakiś czas temu wypatrzyłam ten świetny przepis na kostki u bistro mamy i w końcu wczoraj udało mi się je zrobić. Jestem nimi oczarowana ... a ten aromat w kuchni ...hmmm.Pozostaje mi tylko wypróbować je w zupach i sosach, ale jestem pewna że sprawdzą się znakomicie, więc czem prędzej podaję przepis dalej :). Po co się faszerować sztucznymi konserwantami, skoro możemy
mieć zdrowy odpowiednik ?Składniki:300 g
mięsa z nóżek
kurczaka ( ok. 6 nóżek)1
pietruszka3
marchewki1/4
selera1
por1
cebula3 ząbki
czosnku2 gałązki
pietruszki2 gałązki
kolendry2
liście laurowe1/2 łyżeczki suszonego
lubczyku1/2 łyżeczki suszonego
rozmarynu1/2 szklanki
soli ( u mie himalajska różowa)100 ml
białego wina wytrawnego100 ml
wodyWykonanie:
Mięso należy dokładnie umyć i poobcinać ze skórek i ścięgien , jest to żmudna i czasochłonna praca. Ja użyłam nóżek, ale następnym razem zastosuję udka - więcej
mięsa niż kości. Rozdrobnić
mięso w blenderze.Warzywa starannie umyć i obrać - ja starłam wszystkie przy użyciu odpowiedniej przystawki w blenderze, można również pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarc.
Mięso, warzywa i posiekane
zioła przełożyć do garnka, wsypać
sól, dolać
wino i
wodę (
wodę można ominąć lub zmniejszyć). Gotować 30 min. na małym ogniu pod przykryciem. Ugotowane
mięso i warzywa przekładamy ponownie do blendera i miksujemy dokładnie. Przekładamy do słoika i przechowywujemy w lodówce (po ostudzeniu) lub przekładamy do foremek na
lód i wkładamy do zamrażarki (!!! u mnie po 20h w zamrażarce nadal nie zamarzły,więc czekam) ......no i się nie doczekałam, nie zamarzły :(Stosowanie: 1-2 łyżeczki na 500 ml zupy