ßßß
Jakiś czas temu wypatrzyłam ten świetny przepis na kostki u bistro mamy i w końcu wczoraj udało mi się je zrobić. Jestem nimi oczarowana ... a ten aromat w kuchni ...hmmm.Pozostaje mi tylko wypróbować je w zupach i sosach, ale jestem pewna że sprawdzą się znakomicie, więc czem prędzej podaję przepis dalej :). Po co się faszerować sztucznymi konserwantami, skoro możemy mieć zdrowy odpowiednik ?Składniki:300 g mięsa z nóżek kurczaka ( ok. 6 nóżek)1 pietruszka3 marchewki1/4 selera1 por1 cebula3 ząbki czosnku2 gałązki pietruszki2 gałązki kolendry2 liście laurowe1/2 łyżeczki suszonego lubczyku1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu1/2 szklanki soli ( u mie himalajska różowa)100 ml białego wina wytrawnego100 ml wodyWykonanie:Mięso należy dokładnie umyć i poobcinać ze skórek i ścięgien , jest to żmudna i czasochłonna praca. Ja użyłam nóżek, ale następnym razem zastosuję udka - więcej mięsa niż kości. Rozdrobnić mięso w blenderze.Warzywa starannie umyć i obrać - ja starłam wszystkie przy użyciu odpowiedniej przystawki w blenderze, można również pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarc. Mięso, warzywa i posiekane zioła przełożyć do garnka, wsypać sól, dolać wino i wodę (wodę można ominąć lub zmniejszyć). Gotować 30 min. na małym ogniu pod przykryciem. Ugotowane mięso i warzywa przekładamy ponownie do blendera i miksujemy dokładnie. Przekładamy do słoika i przechowywujemy w lodówce (po ostudzeniu) lub przekładamy do foremek na lód i wkładamy do zamrażarki (!!! u mnie po 20h w zamrażarce nadal nie zamarzły,więc czekam) ......no i się nie doczekałam, nie zamarzły :(Stosowanie: 1-2 łyżeczki na 500 ml zupy