Wykonanie

Wesołych Świąt Kochani!W końcu udało mi się zasiąść do komputera i zacząć wpisywać moje świąteczne wypieki. Kruche
ciastka stały się już tradycją świąteczną ...są łatwe w wykonaniu, aczkolwiek dość pracochłonne. Wycinanie i zdobienie są czasochłonne, ale jak dla mnie warte tego ... bo są pyszne .... kruchutkie, słodkie z lekko
waniliowym posmakiem.Składniki:260 g zimnego
masła280 g / 2 szklanki
cukru pudru3
jajka600 g / 4 szklanki
mąki1 opakowanie
cukru waniliowego (9g)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soliWykonanie:Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy ciasto lub wpsomagamy się mikserem do wyrabiania. Gładkie ciasto wkładamy na min. 30 minut do lodówki. Zimne ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ulubione kształty. Gotowe
ciastka wykładamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C (355 F) około 10-12 minut.Przestudzone
ciastka możemy dowolnie lukrować i dekorować :
Polewa czekoladowa : tabliczkę
czekolady rozpuścić w kapieli
wodnej z ok. 4-5 łyżkami
mlekaPolewa kawowa : 5 łyżek
cukru pudru wymieszać z 3 łyżkami
likieru kawowego w blenderzePolewa
Malibu : 5 łyżek
cukru pudru wymieszać z 3 łyżkami
rumu kokosowego Malibu w blenderzeJeżeli polewy są zbyt gęste dodajemy stopniowo wieksze ilości pynu (
alkohol, gorąca
woda,
mleko). Na gorącą polewę układać posiekane
orzechy lub
migdały.