Wykonanie

Bardzo lubię tarty ... zwłaszcza ciasto kruche jest moją słabością ... nieważne czy na słono czy na słodko :) Jako że gluten nie jest moim sprzymierzeńcem, przyrządzanie potraw mącznych zostało mocno ograniczone w mojej kuchni .... ale co zrobić jak ten gluten jest taki pyszny :)... i małe grzeszki każdy lubi popełniać.Przepis na ciasto jest fenomenalny .... to z pewnością mój smak ... słonawy i
maślany. A przepis pochodzi ze strony Simply Recipes .Składniki:2 szklanki
mąki12 łyżek
masła6 łyżek
wody1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukru200 g/ 2 szklanki
boczku100 g / 1 szklanka
sera gruyere3
jajka1 szklanka
mleka1/2 szklanki
śmietanki kremówkiszczypta
gałki muszkatołowejWykonanie:Ciasto:
Masło pokroić na mniejsze kawałiki i włożyć do zamrażarki na 15 minut. Do miski wsypać przesianą
mąkę,
sól i
cukier i na końcu dodać zmrożone
masło powoli dolewając bardzo zimną
wodę. Wszystko zagnieść szybko rękoma lub mikserem i włożyć na min.30 minut do lodówki.Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy na tartę. Obciążamy ciasto specjalnymi kulkami,
fasolą lub
ryżem, tak aby nam nie "odstawało" od formy i podpiekamy 20-25 minut w temp. 175C (350F). Wyciągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 5-10 minut ... uwaga ,aby ciasto nie przypiec. Wyciągamy z piekarnika i nakładamy farsz.Farsz: W trakcie pieczenia ciasta możemy spokojnie, bez pośpiechu przygotować farsz.
Boczek wrzucamy na patelnię i podsmażamy aż będzie chrupki .... pozbywamy się wytopionego tłuszczu. W większej misce rozbełtujemy
jajka, dodajemy do nich stopniowo
śmietankę,
mleko i doprawiamy gałką,
solą i
pieprzem.Na podpieczonej tarcie rozkładamy
boczek,
starty ser gruyere i zalewamy masą jajeczną. Wkładamy do piekarnika (175C-350F) na 30-35 minut.

Smacznego !