ßßß Cookit - przepis na Ciasto naleśnikowe inaczej

Ciasto naleśnikowe inaczej

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1 szklanek
mleko 1 szklanek
woda 1 szklanek
jajka 2 sztuk
sól 1 szczypta
zioła 2 łyżek stołowych
parmezan 2 łyżek stołowych
curry 1 szczypta
Wykonanie:
Ciasto: zmiksować przesiana mąkę z 2 szklankami płynu, jajkami oraz szczypta soli albo łyżka cukru.
Gdy się doda łyżeczkę oliwy (do potrawy na słono) lub masła (na słodko), naleśniki można smażyć bez tłuszczu.
Gdy wymieszamy mąkę z gazowaną wodą mineralną, ciasto będzie bardziej pulchne. Podobnie stanie się, gdy dodamy do niego odrobinę jasnego piwa (pasuje do pikantnego nadzienia) lub śmietanki (do słodkiego). Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Po zmiksowaniu odstawić je na 30 minut.
Naleśniki będą miały ciekawszy smak, gdy do masy dodamy posiekane zioła, starty parmezan, szczyptę curry czy papryki lub brązowy cukier (na słodko).
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9623/Ciasto-nalesnikowe-inaczej