ßßß
Składniki:500g fileta z dorsza ze skórąząbek czosnkucytrynakoperekolej ryżowysólświeży rozmaryn5 marchewekborkułsos sojowyrzodkiew białajabłkojogurt naturalnypieprz ziołowy
Wykonanie:Rybę rozmrażamy, płuczemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Następnie solimy, posypujemy posiekanym koperkiem i rozmarynem, skrapiamy sokiem z cytryny. Ząbek czosnku kroimy na plasterki,kładziemy na rybę. Talerz z rybą przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h. Przez ten czas obieramy marchew i kroimy w słupki. Podsmażamy na patelni z odrobiną oleju ryżowego, skrapiamy cytryną i dodajemy parę kropel sosu sojowego. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Gdy jest gotowy dodajemy do marchewek i chwile całość podsmażamy. Białą rzodkiew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy, przekładamy na sito na pół godziny, aby pozbyć się nadmiaru soku. Nastapnie dodajemy pieprz ziołowy, starte jabłko i odrobinę jogurtu naturalnego(nie za dużo). Wszystko dokładnie mieszamy, jeśli jest taka potrzeba dodajemy odrobinę soku z cytryny i odstawiamy niech składniki się przegryzą.Na patelnię wlewamy olej ryżowy,gdy się dobrze nagrzeję, kładziemy rybę skórą do dołu. Chwilę smażymy z obu stron. Przekładamy na talerz, dodajemy warzywa. Gotowe.
Smacznego!!!